31
-
05
-
2024
5 minuten
leestijd

Alles over borstvoeding geven of kolven op je werk

Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, heb je je baby niet meer 24 uur per dag om je heen. Hoewel je wettelijk gezien je baby borstvoeding mag geven onder werktijd, is dit in de praktijk vaak lastig te regelen. Door af te kolven zorg je ervoor dat de melkproductie op gang blijft en heb je altijd een voorraad melk. De afgekolfde melk bewaar je in de koelkast en blijft tot vier dagen goed. Liever invriezen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt het dan twee weken bewaren. In dit artikel lees je wat je rechten zijn en hoe je borstvoeding geven en werk succesvol combineert.

Borstvoeding geven onder werktijd: wat zijn je rechten?

De eerste negen maanden na je zwangerschapsverlof mag je onder werktijd kolven of borstvoeding geven. Je mag hier officieel maximaal een kwart van je werktijd aan besteden en je werkgever dient te zorgen voor een geschikte kolfruimte.

Waar je gaat kolven, kun je het beste in overleg met je werkgever regelen. De ruimte moet aan bepaalde eisen voldoen die zijn opgesteld door de overheid. Zo moet je voldoende privacy hebben, moet de ruimte van binnenuit op slot gedaan kunnen worden en mogen er geen gevaarlijke stoffen in de buurt zijn. Daarnaast moet je werkgever zorgen voor een goed werkende koelkast en een mogelijkheid bieden om flessen te steriliseren.

Kan je werkgever geen ruimte voor je regelen? Dan mag je zelf een plek regelen of naar de baby toegaan voor een voeding. Indien mogelijk, zou je ook je werktijden aan kunnen passen of vanuit huis kunnen werken.

Kolven op het werk voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom op tijd met plannen en je inlezen over de verschillende mogelijkheden:

  1. Volledig borstvoeding blijven geven
  2. Borstvoeding combineren met flesvoeding
  3. Borstvoeding geleidelijk afbouwen

Wil je gaan kolven op je werk? Dan is het verstandig om ruim van tevoren te oefenen. Vier tot zes weken na de bevalling kun je beginnen met kolven. Door elke dag te oefenen met kolven raak je gewend aan het kolfapparaat en leert je baby drinken uit de fles. Bovendien kun je zo een voorraad melk aanleggen.

Wanneer kolven op je werk?

Het beste moment om te kolven op je werk is het moment waarop de baby normaal gesproken drinkt. Je kolft dan even vaak als dat je thuis voeding zou geven. Zo voorkom je dat je borsten te vol raken, waardoor de productie afneemt.

Het kan voorkomen dat je moet wennen aan het kolven op het werk, of dit als stressvol ervaart. Kolf je veel minder dan wanneer je baby uit de borst drinkt? In dat geval kun je het beste een keer vaker kolven op je werk dan een grotere hoeveelheid te forceren.

Dit werkt helaas niet voor iedereen: sommige moeders kolven op het werk juist minder vaak dan ze thuis doen. Dat is niet erg, het aantal voedingen dat je thuis geeft mag gerust afwijken van het aantal voedingen dat je kolft. Ook baby’s kunnen daarin soms erg flexibel zijn. Sommige kinderen drinken op de dagen dat hun moeder werkt overdag weinig en halen dit in de avond of nacht weer in.

Communicatie op je werk

Een ander aspect om rekening mee te houden is de communicatie op je werk. Vertel je werkgever al tijdens je zwangerschap dat je borstvoeding gaat geven en na je verlof gaat kolven op je werk. Wees open in wat je nodig hebt en wat je van de werkgever verwacht. Dan ontstaat er geen miscommunicatie en kan je werkgever tijdig de benodigde ruimte in orde maken.

Praat daarnaast met je collega’s en leg uit dat je je werk af en toe gaat onderbreken en waarom. Je bent niet verplicht om je collega’s te vertellen dat je gaat kolven, maar hierdoor kunnen ze doorgaans wel meer begrip opbrengen voor je afwezigheid.

Kolven op je werk: een aantal praktische tips

Tot slot nog een aantal praktische tips om het kolven op je werk tot een succes te maken.

  • Zoek ontspanning. Zorg dat je je op je gemak voelt, als je gespannen bent gaat het kolven lastiger.
  • Draag kleding die eenvoudig kunt openknopen of dichtritsen en draag een voedingsbeha.
  • Gebruik zoogkompressen. Als je borsten gaan lekken, absorberen de zoogkompressen de melk en zorgen ervoor dat je geen natte plekken in je kleding krijgt.
  • Neem een extra shirt mee. Mocht er toch iets misgaan, dan kun je schone kleding aantrekken.
  • Neem een koeltas of kleine koelbox mee om je afgekolfde melk in te vervoeren.
  • Neem voldoende rust en zorg dat je niet over je grenzen heen gaat. Het kan vermoeiend zijn om werk, de zorg voor een baby en kolven te combineren.

Meer informatie over kolven op het werk

Als je meer informatie wilt over kolven op het werk, kun je terecht op het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige kan je advies geven, maar je kunt ook bij een lactatiekundige terecht met vragen. Of plan een call in met een van onze medisch specialisten. Zij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.