03
-
06
-
2024
5 minuten
leestijd

Alternatieve behandelingen voor endometriose

Hoe endometriose behandeld wordt, hangt af van de aard van je klachten. Sommige patiënten hebben vrijwel geen klachten, anderen ervaren een flinke impact op hun dagelijkse activiteiten. Het verschilt dus nogal van patiënt tot patiënt. Endometriose mag dan een chronische ziekte zijn, maar de symptomen zijn in veel gevallen goed te behandelen. Pijnstillers zijn vaak de eerste keuze. Blijf je last houden van klachten? Dan kun je een hormoonbehandeling ondergaan. Bij zeer ernstige klachten is een operatie noodzakelijk.

Naast de reguliere behandelmethodes bij endometriose, zijn er ook patiënten die kiezen voor alternatieve behandelingen. Het alternatieve circuit is groot en er zijn allerlei uiteenlopende behandelingen beschikbaar. We kunnen ons voorstellen dat het overweldigend is of dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom zetten we een aantal alternatieve behandelingen die mogelijk je endometriose klachten kunnen verlichten voor je op een rij.

Acupunctuur en Chinese kruiden

Bij acupunctuur worden er op bepaalde punten op het lichaam hele dunne naaldjes geplaatst, waar je vrijwel niets van voelt. Het doel is om de doorstroom van energie in je lichaam te bevorderen en eventuele blokkades op te heffen. Vaak wordt bij de behandeling ook gebruik gemaakt van Chinese kruiden. Deze versterken het effect van de acupunctuurbehandeling. Er zijn patiënten die aangeven zich prettig en ontspannen te voelen na zo'n behandeling, maar er is onderzoek nodig om de daadwerkelijke effecten van acupunctuur (eventueel in combinatie met Chinese kruiden) vast te kunnen stellen.

Osteopathie

Een osteopaat is een manueel therapeut die zich vooral richt op spieren, gewrichten en weefsels. Osteopaten benaderen de klachten holistisch en kijken naar de mens achter de klachten. Volgens de holistische visie vormen fysieke, mentale, emotionele en spirituele kenmerken één geheel. Je bent dus veel meer dan alleen die klachten. Een osteopaat richt zich dus niet alleen op de pijnlijke zones, maar onderzoekt ook de rest van je lichaam en kijkt naar je leefstijl. Om je klachten te verlichten wordt vaak de beweeglijkheid van weefsels en organen gestimuleerd door midden van zachte handgrepen. Ook kan een osteopaat ruggenwervels kraken, waardoor tevens blokkades worden opgeheven.

Wat betekent dit concreet voor jou? Osteopathie kan de verklevingen in je buik niet wegnemen, maar er wel voor zorgen dat het geheel beweeglijker wordt en de doorbloeding wordt bevorderd, waardoor je minder pijn hebt.

Chiropractie

Een chiropractor heeft net als een osteopaat een holistisch uitgangspunt. Ze hebben wel elk een heel verschillende benaderingswijze. Een chiropractor richt zich voornamelijk op het bewegingsapparaat, en dan met name de wervelkolom en het zenuwstelsel. De pijnpunten in je lichaam worden bestreden door gecontroleerde, snelle druk op bepaalde plaatsen. Door deze chiropractische aanpassingen wordt de normale beweging binnen je gewrichten hersteld en vermindert de druk op de zenuwen.

Sommige endometriose-patiënten hebben baat bij behandelingen bij een chiropractor. Het is goed mogelijk dat chiropractie ervoor zorgt dat je minder lage rugpijn en minder chronische bekkenpijn hebt. Er is nog verder onderzoek nodig om daadwerkelijk conclusies te kunnen trekken over het effect van chiropractie op klachten bij endometriose.

Homeopathie

Homeopathie gaat uit van het zelfhelende vermogen van je lichaam. Wanneer dit niet optimaal werkt, zijn er homeopathische middelen die dit kunnen stimuleren. Homeopathie werkt volgens twee principes:

·        Ziekteverschijnselen bestrijden met een middel dat bij gezonde mensen juist ziekteverschijnselen geeft.

·        De werkzaamheid wordt verhoogd naarmate de homeopatische stof meer verdund en op een bepaalde manier geschud wordt.

Homeopatische middelen hebben een basismateriaal. Dit kan bestaan uit planten of stoffen met van minerale of dierlijke origine. Er zijn allerlei homeopatische middelen verkrijgbaar voor uiteenlopende klachten, waaronder endometriose.

Of dit ook daadwerkelijk helpt is maar de vraag. Het is al heel lang een discussiepunt tussen voor- en tegenstanders. De wetenschappelijke basis voor de werkzaamheid van homeopatische middelen is niet aanwezig, al zijn er zeker mensen die aangeven dat ze zich er beter door voelen. Het is verstandig om met je behandelend arts te overleggen voor je een bepaald middel gaat gebruiken.

Alternatieve behandeling naast traditionele behandeling

Het is belangrijk om te beseffen dat alternatieve behandelingen je kunnen helpen ontspannen of je pijn kunnen verlichten. We begrijpen dat je zoekt naar andere oplossingen als de klachten blijven aanhouden. Toch zijn alternatieve behandelingen geen vervanging voor traditionele behandelmethodes. Een alternatieve behandeling wordt daarom vaak gedaan naast een traditionele behandeling. Daarnaast is ook niet elke behandelmethode geschikt voor iedereen.

Er zijn nog veel meer alternatieve behandelingen dan de voorbeelden die we in dit artikel noemen. Overweeg je een alternatieve behandeling? Je kunt dit het beste eerst even bespreken met je behandelend arts voor je eraan begint.

Twijfel je te veel of durf je die stap nog niet te zetten? Een specialist van team Femme UP kan met je meedenken als je dat prettig vindt. Tijdens een call geven we je graag nuttige tips en adviezen waarmee je vooruit kunt.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.