05
-
06
-
2024
2 minuten
leestijd

Alternatieve therapieën tijdens de overgang

Naast leefstijlaanpassingen en hormoonbehandelingen zijn er ook alternatieve therapieën die mogelijk kunnen helpen bij overgangsklachten zoals opvliegers. Hoewel deze behandelingen minder wetenschappelijk onderzocht zijn, kunnen ze voor sommige vrouwen verlichting bieden. We bespreken de huidige stand van zaken op basis van de best beschikbare wetenschappelijke informatie.

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde waarbij fijne naalden in specifieke punten op de huid worden geprikt. Enkele studies suggereren dat acupunctuur de frequentie en ernst van opvliegers kan verminderen. Echter, niet alle onderzoeken laten hetzelfde effect zien. Een groot samenvattend onderzoek dat veel eerdere studies op een rij zette, vond geen significant effect van acupunctuur op opvliegers. Meer onderzoek is nodig om de werkzaamheid en veiligheid te bepalen.

Massage en aromatherapie

Massage en aromatherapie kunnen mogelijk bijdragen aan ontspanning en welzijn tijdens de overgang. Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek is naar de effecten op overgangsklachten, kunnen deze behandelingen helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Kies voor zachte, rustgevende massagetechnieken en etherische oliën met een aangename geur.

Alternatieve therapieën kunnen voor sommige vrouwen verlichting bieden, maar het bewijs voor de werkzaamheid is over het algemeen zwak.

Bespreek eventueel met je arts of deze behandelingen veilig zijn voor jou en of ze passen bij je andere klachten en medicatie. Combineer ze met gezonde leefstijlaanpassingen voor een optimaal effect.

Bronnen

Aan de gang met de overgang. Leer je lichaam kennen.