31
-
05
-
2024
5 minuten
leestijd

Burnout vs hormonale depressie: Hoe herken je de verschillen?

Hoewel een burnout en een hormonale depressie veel overeenkomsten hebben, zijn zowel de oorzaak als symptomen anders van aard. Daardoor is ook de behandelmethode anders. Voor volledige genezing of effectieve verlichting van symptomen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een burnout en een hormonale depressie. Zo kun je gerichter bepaalde behandelmethodes inzetten en sneller herstellen.

Wat is een hormonale depressie?

Een hormonale depressie is een stemmingsstoornis die zijn oorsprong vindt in een combinatie aan factoren. Denk aan veranderingen in de leefomstandigheden, fysieke klachten en sociale afwijzing. Ook stress en een negatieve kijk op het zelf kunnen bijdragen aan een depressief gevoel.

Qua symptomen staan een constante neerslachtigheid en verminderde interesse in het leven centraal. Je bent niet fysiek ‘op’, maar hebt vooral op mentaal vlak klachten. De naam hormonale depressie is afkomstig van de aantoonbare ontregeling in de hormoonhuishouding. Je hebt dan te lage niveaus aan gelukshormonen als serotonine en dopamine. Deze onbalans in je hormonen kan zorgen voor de neerslachtigheid, maar constante negatieve gedachten kunnen ook voor deze onbalans zorgen. Dit maakt het soms lastig te doorbreken.

De symptomen van een hormonale depressie

Bij iedereen met een hormonale depressie uiten de symptomen zich op een andere manier. Toch kunnen we een aantal symptomen aanwijzen die opvallend vaak voorkomen. Om de diagnose hormonale depressie te krijgen, moet je minstens 1 van de 2 belangrijkste symptomen hebben en in totaal minstens 5 van de genoemde verschijnselen.

De belangrijkste symptomen van een hormonale depressie:

·      Je bent vrijwel constant somber en moeilijk op te vrolijken.

·      Je hebt bijna nergens meer plezier in.

Andere symptomen van een hormonale depressie:

·      Je voelt je waardeloos, schuldig of overbodig.

·      Je stemming is onvoorstelbaar. Je bent sloom en traag, of juist onrustig en hebt een kort lontje.

·      Je kunt je moeilijk concentreren en kan moeilijk beslissingen nemen.

·      Eten smaakt niet hetzelfde als voorheen. Daardoor eet je vaak teveel of heb je juist totaal geen eetlust. Als gevolg daarvan kom je aan of val je af.

·      Je bent over het algemeen erg moe. Dit komt doordat je heel veel, of juist slecht slaapt.

·      Het leven valt je zwaar en je denkt soms aan de dood of overweegt zelfdoding.

De oorzaak van een depressie

Doorgaans wordt een depressie veroorzaakt door een combinatie van factoren. Wat de klachten triggert, is dan ook voor iedereen anders. Er zijn echter wel een aantal zaken die de kans op een hormonale depressie kunnen vergroten. We zetten ze graag voor je op een rij:

·      Erfelijkheid: depressies komen in sommige families vaker voor.

·      Gevoeligheid: de ene persoon is vatbaarder voor een depressie dan de ander.

·      Een verstoorde balans in neurotransmitters: deze stofjes (die je stemming beïnvloeden) worden bij veel mensen met een depressie minder goed aangemaakt.

·      Een moeilijke jeugd: trauma’s, verwaarlozing of een gebrek aan liefde en aandacht kunnen op latere leeftijd voor een depressie zorgen.

·      Een gebrek aan steun: mensen die steun missen uit hun omgeving zijn vatbaarder voor een depressie.

·      Het meemaken van geweld: denk aan verkrachting, mishandeling of oorlog.

·      Chronische pijn of een ziekte: constante lichamelijke klachten kunnen depressieve gevoelens veroorzaken.

·      Een ingrijpende gebeurtenis: denk aan een scheiding, de dood van een geliefde, een faillissement of gedwongen verhuizing.

De verschillen tussen een burnout en hormonale depressie

De symptomen van een hormonale depressie zijn mentaal van aard. Hoewel lichamelijke klachten zeker voor kunnen komen, staan deze niet op de voorgrond. Dit in tegenstelling tot de symptomen van een burnout. Daarbij ervaar je juist een groot gebrek aan energie om dingen te ondernemen. Bij een hormonale depressie mis je niet zozeer de lichamelijke energie, maar de zin en levenslust om dingen te ondernemen. Alles voelt negatief.

Een ander belangrijk verschil tussen een burnout en hormonale depressie is de oorzaak. Waar een burnout in de meeste gevallen te wijten is aan werkomstandigheden en een langdurige druk vanuit een externe bron, is een depressie eerder een combinatie aan persoonlijke factoren. Werkomstandigheden kunnen zeker meespelen, maar staan niet centraal.

Wat ook opvalt is dat mensen met een burnout vooral in de ochtend actief zijn en na de middag ‘op’ zij. Heb je een depressie? Dan is de kans groot dat je juist tegen de avond wat actiever wordt en je iets beter voelt.

Heb ik een burnout of hormonale depressie?

Worstel je met mentale klachten en twijfel je of de symptomen passen bij een burnout of hormonale depressie? Onze medische professionals staan voor je klaar! In beide gevallen is er namelijk iets aan te doen. We geven je graag advies over het stellen van de diagnose, het behandeltraject en eventuele leefstijlaanpassingen. Met de juiste handvatten kun je een depressie vóór zijn, maar ook veel gerichter behandelen. Wij helpen je daar graag bij.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.