03
-
06
-
2024
3 minuten
leestijd

Cognitieve gedragstherapie bij PMDD

Wanneer je last hebt van PMDD (Premenstrueel Dysforisch Syndroom) kan dat je dagelijks leven flink verstoren. Klachten zoals (ernstige) stemmingswisselingen, angst en depressie vlak voor de menstruatie hebben natuurlijk een grote impact op je functioneren, maar ook op je geluksgevoel. Daarom is het belangrijk om de verschillende therapieën te overwegen die eventueel kunnen helpen bij PMDD. Eén van de voorgestelde therapieën is cognitieve gedragstherapie (CGT) en daarover vertellen we je graag meer.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een soort gesprekstherapie die helpt om negatieve gedachten en gedragingen te veranderen. Je werkt hierbij samen met een therapeut of psycholoog. In een aantal sessies leer je jouw negatieve gedachten te herkennen, te begrijpen waar ze vandaan komen en hoe je ze kunt ombuigen naar iets positiefs. Meestal geef je ook een score aan de intensiteit van bijkomende gevoelens en lichamelijke symptomen. Samen ga je na in hoeverre je gevoelens of overtuigingen terecht waren. Het doel is om je anders te leren denken, zodat je je ook anders gaat voelen en gedragen. Deze therapie wordt vaak ingezet bij angst en depressie, maar kan ook helpen bij PMDD.

Hoe kan CGT helpen bij PMDD?

CGT kan helpen bij je PMDD klachten door je te leren hoe je opkomende negatieve gedachten kunt herkennen en veranderen. Eén van de manieren waarop PMDD tot uiting kan komen is bijvoorbeeld dat je zeer kritisch bent ten opzichte van jezelf. Stel, je denkt dat je niets goed kunt doen en hebt een laag zelfbeeld. Met behulp van je therapeut ga je deze gedachte en de gevoelens die opkomen analyseren. Vervolgens leer je om deze gedachte te vervangen door iets positiefs of een meer realistische gedachte of uitkomst. Dit kan helpen om je stemming te verbeteren. Ook leer je om beter met stress om te gaan, wat ook de symptomen van PMDD kan verminderen.

Onderzoek en CGT bij PMDD

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar psychotherapeutische behandelingen bij PMDD, waarbij CGT meestal het beste uit de verf komt. Maar hoewel uit studies blijkt dat de deelnemers een sterke verbetering zagen van hun klachten, wordt er nog getwijfeld over de kwaliteit van de onderzoeken. Er moet simpelweg meer onderzoek gedaan worden om een echte conclusie te trekken over een link tussen vermindering van symptomen van PMDD en CGT.

Praktische tips

Hoewel er nog geen definitieve conclusie is dat CGT PMDD klachten vermindert, is het zeker het proberen waard. Tijdens de sessies met een psycholoog krijg je meer inzicht in je denkpatronen en leer je coping strategieën om beter om te gaan met je symptomen. Naast therapie kan je ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek om je gedachten op te schrijven en je gevoelens beter te begrijpen. Dit kan zelfs dienen ter ondersteuning van een eventueel CGT traject. Wil je meer weten over therapie of andere manieren om beter om te gaan met PMDD? Vraag dan een call aan met één van onze medische specialisten.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.