Je menstruatie is waarschijnlijk niet je meest favoriete tijd van de maand. Het is ongemakkelijk, onhandig en er kunnen lichamelijke of geestelijke ongemakken bij komen kijken. Deze klachten kunnen al beginnen vanaf je eisprong (14 dagen na je eerdere menstruatie) en aanhouden tot het moment dat je vloeit. Of je klachten ervaart en hoe hevig deze zijn, verschilt per persoon en vaak zelfs per cyclus. Heb je zoveel pijn dat je in je dagelijkse activiteiten word belemmerd? Dan kun je last hebben van PMS, oftewel het premenstrueel syndroom. Er zijn verschillende vormen van PMS, we leggen ze graag even in het kort aan je voor.

De klachten en symptomen van PMS

Voordat we de verschillende vormen van PMS aan je voorleggen, is het belangrijk om te weten welke symptomen je kunt hebben. We hebben ze daarom even voor je op een rijtje gezet:

  • Gevoelige of pijnlijke borsten
  • Een opgeblazen gevoel
  • Buikkrampen
  • Hoofdpijn
  • Vocht vasthouden in je handen of voeten
  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Vermoeidheid of een gebrek aan energie
  • Depressieve gevoelens
  • Eetbuien

Somatische PMS: lichamelijke klachten

Als je lijdt aan somatische PMS, heb je last van lichamelijke klachten in de periode tussen je eisprong en je menstruatie. Somatische PMS kan opspelen in verschillende delen van je lichaam. Sommige vrouwen hebben vooral last van het borsten, terwijl anderen juist pijnklachten ervaren in hun hoofd of buik. De klachten kunnen per persoon verschillen en hetzelfde geldt voor de hevigheid van de pijn. Soms is bijvoorbeeld de buikpijn de ene maand heftiger dan de andere maand, maar de symptomen komen wel iedere maand terug.

Psychische PMS: mentale klachten

Als je uitsluitend last hebt van geestelijke klachten in de periode tussen je eisprong en je menstruatie, dan lijdt je waarschijnlijk aan psychische PMS. Bij deze vorm van PMS ervaar je geen lichamelijke ongemakken, maar heb je wel diverse mentale klachten. Je krijgt bijvoorbeeld last van stemmingswisselingen, depressieve gevoelens of merkt dat je in deze periode nergens zin in hebt.

Deze vorm van PMS is vaak lastiger te herkennen dan die met vooral lichamelijke klachten. Het is helemaal niet gek om je somber, angstig of zelfs boos te voelen wanneer je merkt dat je je tijdens deze periode een ander mens voelt. Het kan helpen om hierover te praten met een familielid, vriendin of partner. Heb je behoefte aan een luisterend oor of persoonlijk advies van een medisch specialist? Dan staan wij bij Femme UP natuurlijk ook altijd voor je klaar.

Psychosomatische PMS: zowel lichamelijke als mentale klachten

Merk je dat je zowel lichamelijke als psychische klachten ervaart? Dan lijdt je hoogstwaarschijnlijk aan psychosomatische PMS. Bij deze vorm van PMS heb je een combinatie van lichamelijke en mentale klachten. In eerste instantie denken velen: ik ben zo prikkelbaar omdat ik last heb van mijn buik. In werkelijkheid staan deze klachten echter los van elkaar en is PMS de onderliggende oorzaak. De klachten kunnen elkaar wel versterken. Zo kan de stress van lichamelijke klachten ervoor zorgen dat je prikkelbaarheid of je angstgevoelens groter worden. Probeer dit te voorkomen door afleiding te zoeken, stress te vermijden en te luisteren naar je lichaam.

Hoe kom je erachter aan welke vorm van PMS je lijdt?

Het is belangrijk om te onthouden dat PMS klachten nooit de hele maand aanhouden. Ze spelen uitsluitend op in de periode tussen je eisprong en je menstruatie. Deze kennis maakt het makkelijker om te herkennen of je aan PMS lijdt. Dit doe je door gedurende minstens twee maanden een dagboek bij te houden. Hierin schrijf je op welke klachten je dagelijks ervaart en houd je bij wanneer je ongesteld bent. Dit kun je schriftelijk doen, maar er zijn ook handige apps waarin je je cyclus kunt bijhouden. Als je na een paar maanden een duidelijk patroon ziet tussen de klachten en je menstruatiecyclus, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen.

Neem je dagboek vooral mee naar de afspraak met je huisarts. Zo kun je samen de patronen nakijken,  concluderen of je inderdaad lijdt aan PMS en een behandelplan opstellen. Twijfel je of jouw bevindingen duidelijk genoeg zijn of vind je de stap naar de huisarts nog te groot? Femme UP is hier voor jou! Met een open, onbevooroordeelde blik kijken wij met je mee en helpen we je met het zoeken naar oplossingen die werken voor jou en jouw levensstijl.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.