31
-
05
-
2024
5 minuten
leestijd

De zin en onzin van supplementen en kruiden

Heb je PMS klachten als buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen en vermoeidheid? Dan wil je daar natuurlijk graag vanaf. Het is dan ook niet zo gek dat je op zoek gaat naar manieren om de klachten te verminderen. In drogisterijen en online zul je wanneer je zoekt naar middelen tegen PMS, veel supplementen en kruiden tegenkomen die beweren dat ze je klachten kunnen verzachten. Maar wat mag je van deze beloftes geloven? In dit artikel vertellen we je de zin en onzin van supplementen en kruiden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Heb je een vraag over een specifiek supplement of kruid dat wij niet behandelen in dit artikel, of wil je meer weten over de medische behandelmethodes van PMS? Plan dan een call in met een van onze medische specialisten.

Natuurlijke ingrediënten die PMS klachten zouden verminderen

In homeopatische winkels en drogisterijen zie je schappen vol met supplementen liggen in de vorm van pillen, druppels en zelfs gummies, die beweren dat ze PMS klachten kunnen verminderen. Wanneer je vervolgens de verpakking van het product leest, zie je veel natuurlijke ingrediënten. Maar werken deze nou echt? Zijn er wetenschappelijke studies gedaan die de claims van deze supplementen onderbouwen? Wij zetten de meest voorkomende ingrediënten voor je op een rijtje, zodat je weet wat je koopt en wat het voor je kan doen.

Valeriaan supplementen tegen prikkelbaarheid

Stemmingswisselingen of prikkelbaarheid zijn een veelvoorkomende psychische klacht van PMS. Supplementen met valeriaan zouden deze klachten verminderen en je meer gemoedsrust geven. Valeriaan is een kruid, waarvan voornamelijk de wortel wordt gebruikt bij dit soort supplementen. Deze zou namelijk een rustgevende werking hebben zonder dat je concentratievermogen wordt aangetast. Er zijn aanwijzingen voor de effectiviteit van valeriaan maar er zijn tot op heden geen klinische bewijzen dat valeriaan daadwerkelijk een positief effect kan hebben op je humeur. Het zou dus ook een placebo-effect kunnen zijn.

Agnes-castus extract of teunisbloemolie tegen gevoelige borsten

Heb je tijdens je PMS last van gevoelige of zelfs pijnlijke borsten? Dan worden supplementen of druppels met agnes-castus extract of teunisbloemolie vaak aangeraden. Beide ingrediënten zijn afkomstig van een plant en zouden een verzachtend effect hebben op pijnklachten in het lichaam. Er is echter geen medisch onderzoek gedaan dat deze beweringen onderbouwt.

Pepermuntolie tegen een opgeblazen gevoel of buikpijn

Er zijn medische onderzoeken gedaan naar het effect van pepermuntolie bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom. Deze onderzoeken hadden een positief resultaat, wat betekent dat pepermuntolie inderdaad een verzachtende werking kan hebben op je maag en darmen. Heb jij de laatste dagen voor je menstruatie opvallend vaak darmklachten of een opgeblazen buik? Dan zou je kunnen kijken of pepermuntolie helpt.

Moet je vitaminepillen innemen om je PMS klachten te verminderen?

Naast supplementen, zien we ook de tip om vitaminepillen in te nemen vaak voorbijkomen. Een gezonde levensstijl heeft absoluut invloed op je lichaam en geest en kan PMS klachten aanzienlijk verminderen. Vitaminepillen zijn in veel gevallen echter onnodig. Met een gevarieërd voedingspatroon krijg je namelijk alle vitamines binnen die je nodig hebt. Wij hebben de belangrijkste vitamines voor verlichting van PMS klachten even voor je op een rijtje gezet:

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofafwisseling, maar regelt ook de werking van bepaalde hormonen. Deze vitamine is te vinden in veel producten, waaronder peulvruchten, aardappelen, volkoren producten, vlees, zonnebloempitten en eieren.

Vitamine E

Vitamine E heeft een beschermende functie in het lichaam en kan helpen om PMS klachten als buikkrampen en prikkelbaarheid te verminderen. Vitamine E kun je vinden in zonnebloemolie, margarine, brood, noten, zaden en fruit.

Calcium

Uit een onderzoek van de Harvard Universiteit is gebleken dat vrouwen zonder PMS over het algemeen meer calcium binnenkregen dan vrouwen met PMS klachten. Calcium draagt bij aan het goed functioneren van je zenuwstelsel en spieren, waardoor het pijnklachten als buikkrampen en prikkelbaarheid kan verminderen. Calcium zit vooral in melkproducten, maar ook in brood en boerenkool of spinazie. In de meeste gevallen krijg je dagelijks voldoende calcium binnen, maar als je een veganistisch dieët volgt, kan het slim zijn om calciumtabletten te slikken.

Zorg er ook voor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D helpt namelijk bij de opname van calcium uit de voeding. Vitamine D vind je onder andere in vette vis, eieren en vlees, maar wordt voornamelijk aangemaakt door de huid, wanneer deze in contact komt met zonlicht. Ook hier geldt, als je een vegetarisch/veganistisch dieet volgt is het slim om je vitamine D waardes in de gaten te houden.

Magnesium

Magnesium kan helpen om psychische klachten van PMS te verminderen. Dit mineraal zorgt namelijk voor de correcte overdracht van zenuwprikkels. Magnesium zit onder andere in graanproducten, groentes als broccolie en andijvie, noten en melkproducten. Het kan ook helpen om de spieren te ontspannen, waardoor je minder last hebt van buikkrampen.

Is het innemen van supplementen of kruiden bij PMS klachten echt nodig?

Het innemen van supplementen of kruiden om je PMS klachten te verminderen is meestal niet nodig, tenzij je bepaalde tekorten hebt. Dit kun je laten checken middels een bloedonderzoek. In veel gevallen kun je de klachten echter verzachten met een simpele aanpassing in je levensstijl. Zorg ervoor dat je gezond eet, genoeg water drinkt, veel beweegt en vooral goed slaapt. Blijf je toch last houden van PMS klachten? Dan staat Femme Up voor je klaar met een luisterend oor. Bij ons geen placebo effect, maar persoonlijke tips waarmee je vooruit kunt!

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.