31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Herkennen van PMDD symptomen

PMDD is een ernstige stemmingsstoornis die gepaard kan gaan met uiteenlopende klachten. Er is geen test beschikbaar om te bepalen of je PMDD hebt of een andere aandoening. Om een diagnose te stellen, kijkt een medisch specialist naar de klachten die je hebt. In een cycluskalender kun je bijhouden welke klachten je hebt en wanneer ze ontstaan. De kalender moet minimaal 2 keer een volledige cyclus worden bijgehouden om een diagnose te kunnen stellen. Maar wat zijn de belangrijkste symptomen van PMDD en hoe herken je ze? Dat lees je in dit artikel.

Symptomen van PMDD

Wat de exacte symptomen van PMDD zijn is moeilijk te zeggen, dit verschilt namelijk per persoon. De klachten ontstaan in de periode vanaf je eisprong tot het begin van je menstruatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen emotionele en fysieke of gedragsmatige symptomen.

Er zijn vier emotionele kernsymptomen:

·        Stemmingswisselingen

·        Prikkelbaarheid

·        Depressiviteit

·        Gevoelens van angst of opgefokt zijn

Om de diagnose PMDD te kunnen stellen, moet een patiënt in ieder geval één van deze kernsymptomen hebben. Daarnaast zijn er nog minimaal 4 emotionele of fysieke en gedrag gerelateerde symptomen nodig om te constateren dat je PMDD hebt.

Emotionele symptomen van PMDD

Er is een reeks van emotionele symptomen die kan wijzen op PMDD. Je zou last kunnen hebben van enkele van deze veelvoorkomende symptomen:

·        Stemmingswisselingen

·        Boosheid of emotioneel zijn

·        Weinig energie

·        Geen interesse in dagelijkse activiteiten

·        Je hopeloos voelen

·        Gedachten over zelfdoding

·        Boos of geïrriteerd zijn

·        Angstig zijn

·        Gespannen of geprikkeld zijn

·        Je overweldigd voelen

·        Het gevoel hebben dat je de controle kwijt bent

Fysieke en gedragsmatige symptomen van PMDD

Naast allerlei emotionele symptomen, kun je ook last hebben van klachten die impact hebben op je lichamelijke gesteldheid of op je gedrag. Denk hierbij aan:

·        Gezwollen of gevoelige borsten

·        Pijnlijke spieren of gewrichten

·        Hoofdpijn

·        Een opgeblazen gevoel

·        Verandering in je eetgedrag: je hebt eetbuien of hunkert naar bepaald voedsel

·        Slaapproblemen

·        Woede-aanvallen en meningsverschillen met mensen in je omgeving

·        Boos worden en het gevoel hebben dat anderen je afwijzen

Het kan ook zijn dat je klachten hebt die niet in deze lijst staan. Houd altijd voor jezelf bij wat je klachten zijn. Juist omdat de symptomen per persoon verschillen en er geen eenduidige test is, kan een diagnose alleen gesteld worden door een optelsom van klachten. Overleg altijd met je arts wat je klachten zijn. Je mag ook met ons bellen om je klachten te bespreken en advies te krijgen.

Wat te doen bij symptomen van PMDD

Heb je het vermoeden dat je last hebt van PMDD? Om het zeker te weten is het belangrijk om een cycluskalender bij te houden. Dit is namelijk de enige manier waarop een arts een diagnose kan stellen. De symptomen van PMDD komen namelijk ook voor bij andere aandoeningen, zoals een depressie of een angststoornis.

Neem contact op met je huisarts als je denkt dat je PMDD hebt. De huisarts kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog, of andere medisch specialist.

Het kan helpen om te praten over je klachten. Het geeft steun en het is prettig om te weten dat je niet alleen bent. Kies iemand uit je directe omgeving die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt. Praat je liever met iemand die ook PMDD heeft? Via de Stichting PMDD Nederland kun je in contact komen met lotgenoten en ervaringen uitwisselen.

Het is belangrijk dat je de symptomen van PMDD niet negeert. Er is geen kant en klare oplossing voor deze aandoening. Een behandeling is er altijd op gericht om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.