Het betrekken van naasten tijdens de overgang
De overgang brengt niet alleen fysieke maar ook mentale klachten met zich mee. Dit maakt het helaas niet altijd even makkelijk. Voor jezelf niet maar ook voor jouw naasten niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs hoe je hier het beste mee om kan gaan. Wel is er steeds meer aandacht voor bij psychologen en therapeuten. Die inzichten delen we in dit artikel.
Tips voor jou
- Heldere Communicatie. Vrouwen functioneren op een andere manier dan mannen, vooral tijdens de overgang. Verwacht dus niet dat je partner automatisch begrijpt wat er aan de hand is. Neem rustig de tijd om uit te leggen hoe je je voelt, bij voorkeur niet meteen na een uitbarsting maar op een moment dat de hormonen wat zijn gekalmeerd. Geef aan wat je nodig hebt zonder uitdrukkelijk een oplossing te verwachten.
- Realistische verwachtingen. In een maand ondergaat een vrouw meer hormonale schommelingen dan een man in zijn hele leven. Mannen en vrouwen hebben sowieso aan ander type hersenen, waarbij testosteron bij mannen een grotere rol speelt. Het is dus normaal dat mannen niet volledig begrijpen wat vrouwen doormaken, en vice versa. Wees daarom niet teleurgesteld als je partner niet volledig begrijpt wat je doormaakt. Zelfs na uitleg.
- Kenbaar Maken van Je 'Moeilijke Week'. Als je je eigen hormooncyclus begrijpt, deel dan met je partner wanneer je in je 'moeilijke week' zit. Leg uit dat je in die periode wat meer kwetsbaar bent en vraag of je partner – en eventueel ook je kinderen – daar begrip voor willen tonen.
Tips voor jouw partner
- Focus op de 'goede periodes'. Als je als partner bekend bent met de ups en downs van de vrouwelijke cyclus, begrijp je dat er goede en minder goede weken zijn. Bespreek dit samen, zelfs als het voor jou wat ongemakkelijk voelt. Vermijd gesprekken over vakantieplanning, nieuwe meubels of huizen op Funda wanneer je vrouw in haar 'minder goede week' zit. Deze ideeën kunnen dan wel eens verkeerd vallen. Bewaar complexe discussies of belangrijke onderwerpen voor de weken waarin je vrouw zich beter voelt.
- Minimaliseer geen klachten. Vind je dat je vrouw overdreven reageert op keuzestress of zich te veel zorgen maakt? Zeg dan niet simpelweg: 'Ach, dat zijn je hormonen.' Neem haar gevoelens serieus en wees voorzichtig met grappen over hormonen. De overgang is een ingrijpende periode. Wat voor jou een grapje is, kan voor haar neerbuigend overkomen, vooral tijdens haar minder goede weken.
- Bespreek ook jouw emoties - misschien tijdens een 'wekelijks gesprek'. Het kan opluchten om bij vrienden te klagen over de grillige stemmingen van je partner of haar verminderde libido tijdens de overgang. Maar het is nog beter om met je partner te praten over de uitdagingen die jij ervaart nu zij door de overgang gaat. Een 'wekelijks gesprek' kan hierbij helpen: een vast moment waarop jullie praten over wat er speelt, zowel op het werk als in jullie relatie. Dit helpt jullie echt om open te communiceren. Bovendien hoef je dan niet telkens zelf het gesprek te starten, wat soms een drempel kan zijn.
Extra routes die je kunt bewandelen
Bovenstaande tips zijn eerste stappen, maar wellicht biedt dit nog geen oplossing. Er is steeds meer aandacht voor de overgang. En dat betekent, gelukkig dat er ook meer hulpmiddelen zijn. Wij delen de volgende drie routes die je ook kan bewandelen:
- Contact met vrouwen die ook in de overgang zijn: Stichting Vuurvrouw.
- De vereniging van gynaecologen (NVOG) heeft 3 films over de overgang.
- Maak een afspraak met jouw huisarts. Hij of zij kan jou adviseren om verder onderzoek te laten doen, (medische) hulpmiddelen te gebruiken of je door te verwijzen naar bijvoorbeeld een praktijkondersteunende ggz.
Toch nog een aantal vragen of hulp nodig? Twijfel dan niet om naar ons uit te reiken zodat wij jou van betrouwbare informatie kunnen voorzien. Je kunt ons bereiken via: info@femmeup.nl.