31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Het herkennen van je PMS symptomen

Wanneer je vermoedt dat je PMS hebt, ga je je natuurlijk als eerste verdiepen in de symptomen. De lijst met PMS klachten is lang: van hoofdpijn tot buikpijn en van prikkelbaarheid tot eetbuien. In de meeste gevallen zul je niet alle symptomen bij jezelf herkennen, maar slechts last hebben van enkele klachten die maandelijks terugkeren. Daarnaast zie je de symptomen van PMS ook vaak terug bij andere ziektes en aandoeningen.

We begrijpen dat je hierdoor soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Want hoe weet je nou zeker of de klachten die jij ervaart horen bij PMS of een andere achterliggende oorzaak hebben? Hieronder vind je niet alleen een lijst met alle PMS symptomen, maar lees je ook hoe je deze kunt herkennen en koppelen aan PMS. Heb je na het lezen toch nog twijfels? Dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Onze specialisten staan voor je klaar met een luisterend oor en betrouwbaar medisch advies.

PMS: wat is er en wanneer kun je er last van hebben?

Om te kunnen bepalen of jouw symptomen afkomstig zijn van PMS, is het belangrijk om te weten wat PMS precies inhoudt. Menstruaties gaan vaak gepaard met lichamelijk ongemakken, denk aan buikkrampen, gevoelige borsten of een prikkelbaar humeur. Dit is volkomen normaal en niet meer dan een signaal van je lichaam dat zich aan het voorbereiden is op de menstruatie. We spreken pas van PMS klachten wanneer de symptomen tot wel twee weken voorafgaand aan je menstruatie optreden en zo heftig zijn dat ze je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Ongeveer 5% van de vrouwen in de leeftijd tussen de 15 en 45 jaar lijdt aan PMS.

PMS klachten verdwijnen doorgaans direct op de eerste dag van je menstruatie. Ze komen niet voor als je zwanger bent en worden ook geleidelijk minder als je in de overgang bent, omdat je dan minder en uiteindelijk niet meer ongesteld wordt.

De lichamelijke klachten van PMS

De lijst van lichamelijke klachten die je kunt ervaren tijdens PMS is zeer gevarieërd en beperkt zich niet tot slechts één deel van het lichaam. Buikpijn komt bijvoorbeeld vaak voor, maar ook hoofdpijnklachten kunnen tot PMS behoren. Lichamelijke klachten zijn meestal te verklaren door de toename aan progresteron in het lichaam. Hieronder hebben we alle lichamelijke symptomen voor je op een rijtje gezet:

  • gevoelige of pijnlijke borsten
  • aangespannen spieren
  • buikpijn of buikkrampen
  • hoofdpijn
  • een opgeblazen gevoel
  • vocht vasthouden in je armen en benen

De psychische klachten van PMS

Naast lichamelijke klachten kan PMS ook voor psychische klachten zorgen. Ook deze klachten ontstaan door de schommelingen in je hormoonhuishouding. Vooral als je hier gevoelig voor bent, kunnen er mentale klachten opspelen in de weken voor je menstruatie. Bij psychische symptomen kun je denken aan:

  • prikkelbaarheid
  • gevoeligheid
  • angst of depressieve gevoelens
  • eetbuien
  • vermoeidheid of een gebrek aan energie

Twee manieren om je PMS symptomen te herkennen

Door de vele verschillende symptomen en het feit dat de symptomen ook voorkomen bij andere ziektes en aandoeningen, kan het moeilijk zijn om ze te herkennen als PMS klachten. Wij begrijpen dat maar al te goed. Met onderstaande tips wordt het hopelijk makkelijk om erachter te komen of je klachten inderdaad afkomstig zijn van PMS.

PMS symptomen herkennen door te praten met je familieleden

De erfelijkheid van PMS is nog niet volledig bewezen, maar het lijkt erop dat je meer risico loopt wanneer het vaker voorkomt in je familie. Het kan daarom nuttig zijn om je symptomen te bespreken met naaste familieleden. Misschien herkennen zij je klachten wel en kunnen ze handige tips geven.

PMS symptomen herkennen door het bijhouden van een dagboek

Een andere manier om je PMS symptomen te leren herkennen, is door ze bij te houden. Dit kun je doen door middel van pen en papier, maar er zijn ook handige apps die je zelfs dagelijks een herinnering kunnen sturen.

Gedurende minimaal twee maanden houd je iedere dag bij hoe je je voelt. Alle lichamelijke en psychische klachten die je die dag ervaart, schrijf je op. Schrijf ook op wanneer je eisprong is en wanneer je ongesteld bent geworden. Na een paar maanden zou je een duidelijk patroon moeten kunnen herkennen in de klachten.

Heb je iedere dag last van buikpijn of depressieve gevoelens gehad? Dan moet er een andere oorzaak aan ten grondslag liggen. PMS klachten verdwijnen namelijk vrijwel altijd zodra je ongesteld bent, en beginnen pas weer na je volgende eisprong. Zie je dat je alleen in de weken voor je ongesteldheid last hebt gehad van klachten, dan is de kans groot dat je inderdaad PMS hebt. Een goede volgende stap zou zijn om deze bevindingen te bespreken met je huisarts of met één van onze medische specialisten.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.