PMDD kan leiden tot intense stemmingswisselingen en prikkelbaarheid, wat je dagelijks functioneren flink kan beïnvloeden. Mensen met PMDD kunnen zich bijvoorbeeld somber, angstig of boos voelen in de dagen of weken voorafgaand aan hun menstruatie. Deze symptomen kunnen het moeilijk maken om normaal te functioneren op het werk, op school of in sociale situaties. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze symptomen om te gaan. Door een combinatie van medische behandelingen, zelfzorg-strategieën en goede communicatie kun je de impact van PMDD op je leven verminderen. Zo krijg je meer controle over je emoties en welzijn.
Begrijpen van je symptomen
Een tip die we je geven is het bijhouden van een dagboek of het gebruik maken van een app. Zo kan je bijhouden wat je voelt én wanneer deze gevoelens in je menstruatiecyclus opkomen. Door dit regelmatig te doen, kun je patronen ontdekken in je stemmingswisselingen en fysieke klachten. Het grootste voordeel hiervan is dat je verbanden kunt gaan zien - denk aan het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen, het doormaken van stressvolle situaties of slaapgebrek. Het geeft je ook de kans om wat afstand te nemen van de symptomen, die ook beïnvloed kunnen worden door externe factoren. Dit is sowieso belangrijk om in je achterhoofd te houden: hormonen kunnen vreemde dingen met je doen en hoe je je voelt onder invloed van hormoonschommelingen is iets anders dan wie je normaal gesproken bent. Zo kun je kennis en inzichten in je symptomen en wanneer deze opkomen gebruiken om gerichter om te gaan met PMDD.
Mindfulness & Yoga
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness en yoga effectief zijn bij het verbeteren van slaap, het verminderen van pijn en stress en het verbeteren van de mentale gezondheid. Stel, je bent angstig of boos, dan kan het dus helpen om tijd vrij te maken voor mindfulness, yoga of ademhalingsoefeningen. Door deze technieken stop je de gedachtenstroom en leef je even in het moment. Je concentreert je op je ademhaling, zonder deze te forceren of te reguleren. Daarnaast probeer je de opkomende gedachten even te laten voor wat ze zijn en geen oordeel over ze te vormen. Nog beter is het om deze technieken ook toe te passen wanneer je juist heel rustig bent. Zo worden ze effectiever wanneer je paniek voelt of andere heftige emoties ervaart.
Communicatie
PMDD beïnvloedt vooral je mentale gezondheid. Het lastige hieraan is dat mensen het aan de buitenkant vaak niet zien. Dat maakt dat je je alleen en onbegrepen kan voelen, wat natuurlijk niet bijdraagt aan je geluksgevoel en stemming. Daarom is het belangrijk dat je praat met vrienden, familie en misschien een collega waar je close mee bent. Je kunt uitleggen dat je last hebt van PMDD en hoe dit bij jou tot uiting komt. Dat als je bijvoorbeeld iets minder vriendelijk uit de hoek komt, dit niet persoonlijk is. Maar andersom ook; je kunt grenzen stellen als je merkt dat je behoefte hebt aan ruimte of rust.
Gezonde levensstijl
Het zal geen nieuws zijn dat een gezonde levensstijl essentieel is voor je fysieke welzijn, maar ook je mentale gezondheid heeft er baat bij. Probeer daarom voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden. Deze kunnen helpen om je stemming te verbeteren. Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of een fijne sessie in de sportschool, je helpen om stress te verminderen en je beter te voelen. Geen behoefte aan mensen om je heen? Dan gooi je een yogamat uit in je woonkamer en volg je een online les. Het belangrijkste is dat beweging en sporten onder andere zorgt voor de aanmaak van serotonine, oftewel het gelukshormoon. Zo ga je dus beter in je vel zitten, zelfs als je je echt even niet lekker voelt.
Professionele hulp en medicatie
Als je merkt dat je stemmingswisselingen en prikkelbaarheid zo ernstig zijn dat het je dagelijks functioneren belemmert, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional. De hierboven genoemde technieken zijn altijd goed om toe te passen, maar het is helemaal geen schande als je wat extra hulp nodig hebt. Therapie kan helpen, maar ook medicatie in de vorm van bijvoorbeeld een antidepressivum kan verlichting bieden. Wil je meer weten over hoe je symptomen van PMDD als stemmingswisselingen en prikkelbaarheid beter kunt beheersen? Weet dat je dan ook een call kan inplannen met één van onze medisch specialisten.
Praat met professionals over vrouwengezondheid
Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.