Hoe ga je om met vooroordelen en stigma’s bij PMS?
Je hebt hem vast wel eens een uitspraak gehoord als “vrouwen zijn één keer per maand emotioneel instabiel en labiel” of “ongesteldheid is aanstellerij.” Het zijn typische voorbeelden van de vooroordelen en stigma’s waar je mee te maken krijgt als je menstrueert of last hebt van premenstrueel syndroom (PMS). Bij PMS heb je namelijk in de weken voor je menstruatie last van zowel lichamelijke als fysieke klachten. Denk aan hoofd- en buikpijn, maar ook aan somberheid of stemmingswisselingen. Over die klachten bestaan ook een hoop vooroordelen. Hoe ga je daarmee om?
Vooroordelen over PMS: het begin
In 1931 werd door een Amerikaanse gynaecoloog voor het eerst geschreven over ‘premenstruele spanningen’. Later zou dit uitgroeien tot de klachten die we nu definiëren als PMS. Sinds PMS voor het eerst werd genoemd is er veel onderzoek naar gedaan. Daarbij rijst ook vaak de vraag of het wel als een syndroom gezien moet worden. Dit zou volgens sommigen namelijk inspelen op het idee dat (pre)menstruatieklachten een abnormale stoornis zouden zijn, in plaats van iets waarmee ongeveer de helft van de wereldbevolking maandelijks te maken krijgt.
Voor wie last heeft van PMS-klachten, kan de huidige definitie juist bevestigend werken. De klachten zijn namelijk niet niks. Soms zijn ze zo heftig dat ze het dagelijks leven kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld op het werk of tijdens de studie.
Wat zijn de stigma’s rondom PMS?
Hoewel zo’n 5% van de vrouwen last heeft van PMS, heersen er nog veel vooroordelen en stigma’s over het onderwerp. Bij PMS komt een breed scala aan fysieke en geestelijke klachten voor. Toch ligt de focus vaak vooral op mentale klachten, zoals een instabiel of emotioneel gevoel Voor anderen zijn het juist de fysieke klachten van PMS die een groot effect hebben op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten of vocht vasthouden in je handen en voeten. Steun en begrip vanuit je omgeving zijn in beide erg belangrijk, maar daarvoor is het wel belangrijk dat mensen weten dat je klachten geen aanstellerij zijn. woTHINX, een Amerikaanse distributeur van menstruatieondergoed, concludeerde uit onderzoek dat ruim 40% van de vrouwen wel eens te maken heeft gehad met ‘period-shaming’.
Er heerst een taboe op het praten over je cyclus en alles wat daarbij komt kijken. Dat maakt ook het delen van je ervaringen rondom PMS met anderen lastig. En dat terwijl dit juist goed kan helpen om ermee om te gaan. Het kan spannend zijn om op je werk of studie aan te geven dat je PMS-klachten ervaart die effect hebben op je functioneren. Dat komt doordat veel mensen weinig kennis hebben van wat PMS daadwerkelijk inhoudt. Ook in je persoonlijk leven begrijpen vrienden en partners niet altijd waarom je bijvoorbeeld het ene moment vrolijk bent en het volgende moment somber. Hierdoor kun je je erg eenzaam voelen.
Wat kun je doen tegen vooroordelen over PMS?
Helaas kun je in je eentje alle vooroordelen die er zijn over PMS moeilijk tegengaan. Dat is een kwestie van meer educatie en informatie op maatschappelijk niveau, waar Femme UP graag aan mee helpt. Wel kun je je eigen omgeving op de hoogte brengen van waar PMS daadwerkelijk om draait. Dat kan jou tegelijkertijd ook helpen om te gaan met je klachten. Door open en eerlijk het gesprek aan te gaan over PMS met je partner, vrienden of familie, begrijpen ze beter waar je elke maand mee te maken krijgt. Zo krijgen zij meer begrip voor je klachten.
Ook voor jou kan het helpen om over je klachten te praten. Dat kan met een professional, zoals een therapeut of een maatschappelijk werker. Ook kun je natuurlijk terecht bij Femme UP, als je de stap naar psychische hulp nog iets te groot vindt. Wij helpen je graag met het omgaan van stereotypen en vooroordelen rondom PMS. Zo kun jij je richten op jezelf en je eigen lichaam, zonder te luisteren naar wat anderen daarvan vinden.
Bronnen
https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/pms
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/premenstrueel-syndroom-pms/
https://psycholoog.nl/klachten/depressie-en-stemming/premenstruele-stemmingsstoornis/
https://www.ntvg.nl/artikelen/premenstruele-syndromen
https://digitaleducation.stanford.edu/period-stigma-and-unacknowledged-system-oppression
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-15-0614-7_23
Praat met professionals over vrouwengezondheid
Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.