31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Hoe kan je de cyclus voor je laten werken?

Elke fase van de menstruatiecyclus brengt krachten en valkuilen met zich mee. In dit artikel delen we praktische tips hoe om te gaan met de menstruatiefase.Energie tijdens de verschillende fases waar je rekening mee kunt houden.

Laten we starten met de energie en de emoties die per fase naar voren komen. Op basis hiervan kan je wellicht jouw week, sociale- en werkafspraken net wat anders inrichten.

  • Menstruatiefase: Je oestrogeenniveau is laag en de productie van progesteron stopt. Je bent chagrijniger en emotioneler dan normaal en hebt misschien last van negatieve gedachten. Je energiepeil is laag, je voelt je wat slap en je lichaam is gevoelig.
  • Follikel fase: De hoeveelheid oestrogeen in je lijf neemt flink toe. Daardoor ga je je energieker en creatiever voelen.
  • Ovulatie: Je oestrogeenniveau komt tot een hoogtepunt waardoor de meeste mensen bruisen van energie en vitaliteit.
  • Luteale fase: In de eerste periode is deze fase vaak nog wel prettig, omdat je je rustig en kalm voelt, en heerlijk slaapt. Maar door vermindering van progesteron, neemt je concentratieniveau af. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, sugar cravings, misselijkheid en huidproblemen.

De menstruatie fase

De dagen van jouw menstruatie. Dit is het moment om je te richten op jouw behoeften en om stil te staan bij wat je nodig hebt voor je komende cyclus. Er zijn een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen om jouw week beter in te regelen. wWat moet ik op dit moment loslaten? Wat heeft mijn aandacht nodig? Waar wil ik meer van? Deze eenvoudige vragen zullen je helpen om jouw week anders in te regelen.

Handig om aan te denken!

  • Geef je grenzen aan. Tijdens de menstruatiefase kan jij je kwetsbaarder voelen. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen. Kun je iemand anders vragen om iets op te pakken?
  • Rust. Rust houden is een teken van bewust bezig zijn met jouw menstruatie (wat nou eenmaal meer moeite kost voor je lichaam). Het geeft je de mogelijkheid om meer energie op te bouwen die je kunt gebruiken tijdens productievere fases.
  • Ijzerrijke voeding eten en genoeg water drinken. Als je de sugarcraving niet kunt weerstaan, eet dan het liefst pure chocola. De magnesium in cacao vermindert kramp en bovendien stimuleert het de aanmaak van serotonine in de hersenen. Precies: dat stofje waar je vrolijk van wordt.
  • Sport. Sporten kan zwaarder aanvoelen tijdens jouw menstruatie door hormonen. Doe het gerust wat rustiger aan, bijvoorbeeld door lichte cardio, yoga of gewichtheffen op gemiddelde intensiteit. Als je gevoelig bent voor de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS), kan lichaamsbeweging effectieve verlichting bieden.

Een paar praktische tips.

  • Probeer minder afspraken in te plannen als dat gaat. Of probeer in ieder geval voldoende tijd tussen de afspraken in te lassen zodat jij jouw energie gedurende de dag kan verdelen.
  • Probeer wat afstand te nemen van je werk en kijk eens hoe het nu loopt. Ben je tevreden of wil je dingen anders gaan regelen? Waar wil je je de komende cyclus op richten en waar wil je mee stoppen?
  • Probeer ook wat extra uit te rusten als dat kan. Begin een uurtje eerder of stop een uurtje eerder en doe dan iets waar je van oplaadt.
  • Creëer ‘ditjes & datjes’ ruimte. Er zijn altijd wel onvoorziene omstandigheden. Een lekke band, een vriendin die spontaan langskomt of een technisch probleem waardoor je niet verder kunt. Ook kan het zijn dat je wat meer moeite hebt met opstarten of halverwege de dag merkt dat je energie op is. Hou rekening met dit soort zaken in je agenda.

Hoe jij de overige fases van jouw cyclus voor jou kan laten werkenNa de menstruatiefase breekt een betere tijd aan: de follikelfase, de ovulatie en de luteale fase. Het is een periode waarin je je beter gaat voelen, energieker bent en meer potentie ziet. Vanaf de ovulatie voel je je waarschijnlijk het gelukkigst en het meest zelfverzekerd over hoe je eruit ziet.

Tip! Gebruik die periode om highlights en successen vast te leggen. Daar kan je dan altijd naar teruggrijpen in periodes waarin je meer onzeker bent of twijfels hebt.

Leestip!

Maisie Hill is een gekwalificeerde gezondheidsexpert en acupuncturist en heeft zich de laatste jaren verdiept in hormonen, menstruatie en cycli*.* In haar boek De cyclus strategie betoogt ze dat samenwerken met je hormonen je dagelijks leven kan veranderen en legt ze uit hoe je jouw cyclus in je voordeel kunt laten werken.

Bronnen

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.