31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Je PMS symptomen verminderen door middel van beweging en ontspanning

Heb je veel last van PMS klachten? Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen deze klachten in de meeste gevallen verminderen. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en dagelijks voldoende water te drinken. Ook beweging en ontspanning kunnen invloed hebben op de hevigheid van je PMS klachten. Wij leggen je graag uit hoe je PMS draaglijker kunt maken door meer tijd vrij te maken voor beweging en ontspanningsmomenten.

PMS klachten verminderen door te bewegen

Of je nu last hebt van lichamelijke of geestelijke klachten, PMS zorgt er meestal voor dat je je minder energiek voelt dan normaal. De drang om niets te doen en lekker onderuit op de bank te gaan zitten, wordt hierdoor groter. Wij begrijpen dat maar al te goed, maar toch is het eigenlijk beter om juist te blijven bewegen als je last hebt van PMS. Door te bewegen, gebruik je namelijk de verschillende spieren in je lichaam, waardoor ze spanning loslaten. Dit kan buikklachten en een opgeblazen gevoel verminderen. Ook komen er bij het sporten bepaalde stofjes vrij in het hoofd, waardoor je je gelukkiger voelt en beter met stress kunt omgaan. Dit komt eventuele mentale klachten ten goede.

Er zijn verschillende manieren om jezelf in beweging te houden:

Sporten - Waar mogelijk is het goed om je normale sportactiviteiten door te zetten, maar als je merkt dat je teveel last hebt van PMS klachten is het goed om je routine aan te passen. Sport bijvoorbeeld minder lang dan je normaal gesproken zou doen, of sla moeilijke oefeningen even over. Luister hierbij goed naar je eigen lichaam.

Een rondje wandelen of fietsen - Geen zin om uitgebreid te sporten, of heb je teveel last van PMS klachten om je normale sportroutine uit te voeren? Geen probleem. Kies dan voor een rustige bewegingsactiviteit, zoals een rondje wandelen of fietsen. Hierbij ben je wel in beweging, maar kun je het wel rustig aan doen.

Zwemmen - Zwemmen kan een hele goede bewegingsactiviteit zijn tijdens PMS. Zwemmen is een rustige sport die weinig inspanning vereist, terwijl je wel je gehele lichaam gebruikt.

Huishoudklusjes - Stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen: met deze huishoudelijke taken blijf je in beweging. Het klinkt misschien raar, maar alle kleine beetjes helpen! Als je een dag hebt waarop je je echt niet goed voelt, doe dan een paar kleine huishoudklusjes om toch in beweging te blijven.

PMS klachten verminderen met ontspanning

Naast voldoende bewegen, is het ook heel belangrijk om voldoende rustmomenten in te plannen. Stress kan namelijk de symptomen van PMS verergeren. Hieronder hebben we enkele ontspanningsactiviteiten voor je op een rijtje gezet, maar kies vooral een manier die bij jou past.

Neem een warme douche of bad - Het nemen van een douche of bad is niet alleen een prima manier om je geest tot rust te brengen, maar het warme water kan ook de pijn in je buik verzachten.

Doe aan yoga of meditatie - De perfecte combinatie tussen ontspanning en beweging. Met yoga stretch je je spieren, waardoor ze minder gespannen aanvoelen. Meditatie helpt om ook mentaal gezien helemaal tot rust te komen. En je hoeft er de deur niet voor uit, want de beste yoga oefeningen vindt je tegenwoordig ook gemakkelijk online.

Lezen of muziek luisteren - Het luisteren van je favoriete muziek of het lezen van een goed boek kan je helpen om de PMS klachten even helemaal te vergeten. Vooral als je het doet in een rustige omgeving, zoals een lekkere luie stoel of vanuit je bed.

Slapen - Je lichaam en geest hebben slaap nodig om tot rust te komen. Zorg er daarom altijd voor dat je minstens 7 uur per nacht slaapt. In deze tijd kan je lichaam zich herstellen en opladen voor de volgende dag.

Hulp bij het vinden van een goede balans tussen sport en ontspanning tijdens je PMS

Zit je nog steeds met vragen of vind je het moeilijk om de juiste balans te vinden tussen beweging en ontspanning? Dan helpen onze specialisten je graag op weg. Samen vinden we die perfecte balans en beperken we de invloed die PMS heeft op jouw leven.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.