31
-
05
-
2024
5 minuten
leestijd

Jouw rechten bij vrouwengezondheid op de werkvloer.

Naast het beter begrijpen van jouw eigen lichaam, cyclus en hoe jouw menstruele en hormonale uitdagingen kan herkennen en welke hulpmiddelen je kan inzetten, wil je vast ook meer inzicht in jouw rechten op werk. In dit artikel leggen we je graag uit waar je recht op hebt, volgens de wet en volgens Achmea. Ook geven we je nog enkele laatste tips.

Waar je recht op hebt

Vanuit de ziektewet ligt er een gedeelde verantwoordelijkheid bij jou en je werkgever om ervoor te zorgen dat je werk en de werkomstandigheden worden aangepast naar je werkvermogen. Voor beiden is het immers van belang om te voorkomen dat je arbeidsongeschikt raakt.

De rechten en plichten van werkgevers

Werkgevers hebben de volgende plichten waaraan zij moeten voldoen:

  1. De werkomstandigheden en omgevingen mogen geen nadelige invloed hebben op jouw gezondheid.
  2. In artikel 1, lid 2 van de Arbowet staat: de inrichting van de arbeidsplaatsen, de werkmethoden en de bij de arbeid gebruikte arbeidsmiddelen alsmede de arbeidsinhoud worden zoveel als redelijkerwijs kan worden gevergd aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemers aangepast.
  3. Het is dus niet te veel gevraagd om je werkgever rekening te laten houden met jouw veranderende gesteldheid.

We willen allemaal minder verzuim en meer werkplezier. Dat lukt alleen als je samen met jouw werkgever het gesprek aangaat. Een eerlijk en compleet gesprek levert bijna altijd het beste resultaat op voor de langere termijn.

Tip 1: Voordat je in het gesprek gaat, schrijf duidelijk op wat jij wil bespreken, ook de lastige dingen. En vertel wat je denkt nodig te hebben. Vraag ook aan jouw leidinggevende wat zijn of haar ideeën zijn over mogelijkheden. Je mag hierin openheid en eerlijkheid van je werkgever vragen.

Tip 2: Schrijf goed op wat jullie afspreken en vraag bijvoorbeeld om een maandelijks overleg. Zo kunnen jullie bespreken hoe het gaat en gemaakte afspraken aanpassen indien nodig.

Voorbeelden van passende maatregelen

Lastig om te bedenken wat je nodig zou hebben? Denk dan eens aan de volgende punten:

  • Later beginnen of eerder stoppen met werk dan gebruikelijk;
  • Een extra rustpauze inlassen;
  • Toegang tot de juiste faciliteiten waaronder een toilet, rustruimte, eten en drinken e.d.
  • Indien mogelijk thuiswerken.

Hopelijk leveren de afspraken jullie beiden iets op. Dan kun jij beter presteren en voel je je serieus genomen. Bovendien kan jouw werkgever in een uitdagende periode toch het beste uit jou halen.

Wat Achmea hierin voor haar werknemers doet en waar jij gebruik van kunt maken

Aandacht voor specifieke problemen van vrouwen en ongewenste omgangsvormen.

Achmea heeft in haar CAO 2023-2025 het volgende opgenomen: Achmea heeft een groot aantal trainingen en voorzieningen voor vrouwen die ongemak ondervinden als gevolg van de overgangsfase of menstruatie. Daarnaast heeft Achmea beleid en protocollen om ongewenst gedrag te voorkomen. Ook zijn er diverse klachtenregelingen waaronder de Klachtenregeling ongewenste omgangsvormen. Achmea en vakorganisaties vinden het belangrijk dat er blijvende aandacht is voor deze onderwerpen. Om de ontwikkelingen hieromtrent te volgen zal er in het periodiek overleg regelmatig aandacht worden besteed aan de uitvoering en effectiviteit van de afspraken.

Het huidige aanbod

Achmea biedt momenteel verschillende opties voor vrouwengezondheid, zoals workshops, overgangsconsulentes en een vitaliteitscoach. Bekijk het volledige aanbod via de onderstaande link:

Klik hier om het huidige aanbod te bekijken

Alles weten over jouw rechten tijdens de zwangerschap? Bijvoorbeeld geboorte- of zwangerschapsverlof?

Kijk hier voor info over zwangerschap

Femmeup

Vanaf juni 2024 krijgen alle vrouwelijke medewerkers van Achmea gratis toegang tot ons platform, femmeup. Dit is een pilot geïnitieerd door de Achmea Innovatie Hub, waarbij Achmea het aanbod voor vrouwengezondheid wil uitbreiden en vrouwelijke medewerkers de mogelijkheid wil bieden op een laagdrempelige manier  hun vrouwengezondheid te leren begrijpen en verbeteren.

Alle vrouwelijke medewerkers van Achmea krijgen tijdens deze pilot gratis toegang tot FemmeUp.

Via FemmeUp kun je:

  • Leren over uiteenlopende vrouwengezondheidsonderwerpen zoals de overgang, menstruatieproblemen en meer. De informatie is betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd.
  • Een gezondheidsscan doen om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
  • Een speeddate van 30 minuten boeken met een medisch expert, gespecialiseerd in vrouwengezondheid. Zo krijg je persoonlijk advies over jouw specifieke klachten of vragen.

Laten we samen het taboe doorbreken

Misschien durf of wil je jouw klachten niet bespreekbaar maken. Omdat je bang bent dat anderen het niet begrijpen, omdat je vindt dat het er nu eenmaal bij hoort. Of omdat je vreest dat er niet veel aan te doen is. Verlicht de last op je schouders, maak het juist bespreekbaar en doorbreek daarmee het taboe. Het helpt om erover te praten en er zijn veel meer oplossingen dan je denkt.

Kom je er toch nog niet helemaal uit?

Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn een onafhankelijke partij die ervoor zorgt dat jij betrouwbare informatie krijgt. Je kan jouw vraag sturen naar: info@femmeup.nl

Weet dat je niet de enige bent en dat het heel normaal is wat je vraagt. Veel succes!

Bronnen

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.