05
-
06
-
2024
3 minuten
leestijd

Lichaamsbeweging tijdens de overgang

Regelmatige lichaamsbeweging is erg belangrijk tijdens de overgangsperiode. Het biedt verschillende voordelen om de overgangsklachten te verlichten en een algemeen gevoel van welzijn te bevorderen.

Regelmatige lichaamsbeweging kan een positieve invloed hebben op verschillende aspecten van de overgang. Niet alleen kan het helpen bij het verlichten van bepaalde klachten, maar het draagt ook bij aan een algemene betere gezondheid en welzijn. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die voldoende bewegen minder last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten tijdens de overgang.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die voldoende bewegen minder last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten.

Beweging stimuleert de afgifte van endorfines, de lichaamseigen pijnstillers die een positieve stemming bevorderen. Daarnaast helpt het bij een betere nachtrust en verbetert het de botdichtheid, wat het risico op osteoporose vermindert.

Aanbevolen hoeveelheid beweging

De algemene richtlijn is om minimaal 150 minuten per week matig intensieve aerobe activiteit te doen, verspreid over de week. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen of dansen. Aanvullend wordt geadviseerd om 2-3 keer per week spierversterkende activiteiten te doen, zoals krachttraining.

Het is echter belangrijk om een activiteitenniveau te kiezen dat bij je eigen conditie en voorkeuren past. Begin rustig en bouw de intensiteit en duur geleidelijk op. Variatie in de bewegingsvormen maakt het bovendien leuker en uitdagender.

Praktische tips

  • Kies activiteiten die je leuk vindt, zodat je er gemotiveerd bij blijft.
  • Combineer het met vrienden of een groep voor de gezelligheid.
  • Bouw beweging in je dagelijkse routine, zoals een wandeling tijdens de lunchpauze.
  • Zet jezelf realistische doelen en vier succesjes.
  • Luister naar je lichaam en neem voldoende rust.
  • Zorg dat je niet te lang stil zit. Zit je overdag veel, bijvoorbeeld voor je werk? Sta dan regelmatig even op en loop een stukje.

Reflecteer op je huidige activiteitenniveau

Voordat je begint met aanpassingen in je beweegpatroon, is het verstandig om eerst eens te reflecteren op wat je op dit moment al doet aan lichaamsbeweging. Beweeg je al voldoende volgens de richtlijnen of zou je actiever kunnen zijn? En wat voor soort beweging doe je voornamelijk? Als je al veel sport, maar dit vooral aerobe activiteiten zoals hardlopen of fietsen zijn, kan het interessant zijn om hier krachttraining aan toe te voegen. Krachttraining is namelijk extra belangrijk tijdens de overgang om de botdichtheid en spiermassa op peil te houden.

Als je nog niet veel beweegt, is het aan te raden om rustig te beginnen met lichte activiteiten die bij je conditie en voorkeuren passen. Het is belangrijk om een activiteitenniveau te kiezen dat bij je eigen conditie en voorkeuren past, en die je vol kunt houden. Wandelen, zwemmen of een beweegprogramma voor beginners kunnen dan een goede start zijn. Leg de focus op iets wat je op de lange termijn kunt volhouden en bouw geleidelijk op, in plaats van meteen grote veranderingen door te willen voeren. Consistentie is belangrijker dan snel resultaat willen zien.

Variatie in de bewegingsvormen maakt het bovendien leuker en uitdagender.

Lichaamsbeweging is een belangrijke pijler voor een gezonde levensstijl tijdens de overgang. Naast de directe voordelen voor de overgangsklachten, draagt het ook bij aan een betere algehele fitheid, stressreductie en zelfvertrouwen.

Bronnen

Aan de gang met de overgang. Leer je lichaam kennen.