31
-
05
-
2024
5 minuten
leestijd

Medicijnen bij PCOS: wat zijn de mogelijkheden?

Bij het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) horen verschillende klachten, waar verschillende behandelopties voor bestaan. Eén daarvan is medicijnen. Hier vertellen we je wat de mogelijkheden zijn wat betreft medicatie voor PCOS.

Medicatie afhankelijk van jouw klachten

Voor verschillende symptomen van PCOS bestaat medicatie die je klachten kunnen verlichten en je gezondheid kunnen verbeteren. Welke medicijnen voor jou de beste optie zijn, hangt af van de voornaamste klachten en jouw gezondheidsdoelen. Wil je bijvoorbeeld afvallen, zwanger worden, acne en overbeharing tegengaan of enkel je menstruatiecyclus reguleren?

Medicatie om zwanger te worden met PCOS

PCOS maakt het lastiger om zwanger te worden en zwanger te blijven. Dit komt onder andere doordat de eisprong uit kan blijven, iets dat noodzakelijk is voor een zwangerschap. Wil je de kans op een zwangerschap vergroten? Dan zijn er verschillende medicijnen die kunnen helpen.

Clomid

Clomid tabletten neem je op dag 4 tot en met 8 van jouw cyclus, die indien nodig opgewekt wordt met andere medicijnen. Clomid zorgt ervoor dat je in 80% van de gevallen tussen dag 13 en 21 een eisprong krijgt. De kans op een zwangerschap is dankzij Clomid ongeveer 50%. Om zeker te weten dat er een eisprong is geweest, kun je een bloedonderzoek laten doen rond dag 21. Daarbij worden je progesteronwaarden gemeten, die een indicatie geven of er een eisprong gaande is. Ook kun je middels een echo onderzoeken of je een eisprong hebt gehad. Daarnaast kun je zelf jouw lichaamstemperatuur bijhouden. Deze verschilt namelijk tijdens je cyclus. Net na de eisprong stijgt je temperatuur met 0,3-0,5 graden, en deze daalt pas wanneer je bijna menstrueert.

Clomid kan stemmingsveranderingen stemmingswisselingen als bijwerking hebben. Is dat bij jou het geval? Geef dit dan door aan jouw behandelaar. Deze kan alternatieven met je bespreken of de stemmingsklachten gericht aanpakken.

Gonadotrofine

Gonadotrofine is een injectie die het follikelstimulerend hormoon (FSH) bevat. Deze kun je zelf thuis toedienen, vanaf dag 3 van jouw cyclus. Middels inwendige echo’s wordt in de gaten gehouden hoe het met jouw cyclus en eiblaasjes staat. Zijn er één tot drie rijpe eiblaasjes te zien? Dan volgt een injectie met Choriongonadotrofine (HCG). Dit hormoon is in staat om binnen 38-40 uur de eisprong op te wekken. De eicel die vrijkomt is maar beperkt bevruchtbaar: zo’n 8-12 uur. Rekening houdend met de levensvatbaarheid van zaadcellen, wordt aangeraden om binnen 12 tot 36 uur na deze injectie gemeenschap te hebben of zaad in te brengen. Net als bij Clomid geeft Gonadotrofine 50% kans op een zwangerschap.

Goed om te weten: zowel bij Clomid als Gonadotrofine de kans op een meerlingzwangerschap hoger.

Het reguleren van jouw cyclus met medicijnen

Wil je (nog) niet zwanger worden, maar wel een regelmatige cyclus hebben? Dan kan hormonale anticonceptie daarbij helpen. De anticonceptiepil, maar ook pleisters en een spiraal behoren tot de opties. Deze stabiliseren je hormoonhuishouding en kunnen klachten verlichten. Iedereen reageert hier anders op; let vooral op wat het met jouw stemming en bloedingen doet. Zie je na enkele maanden geen verbetering? Overleg dit dan met jouw arts.

Medicijnen om je bloedspiegel te verlagen en overgewicht tegen te gaan

PCOS gaat in ongeveer de helft van de gevallen samen met overgewicht en obesitas. Als daar sprake van is, zullen artsen je allereerst aanraden om af te vallen. Een gezond gewicht draagt namelijk bij aan vermindering van verschillende symptomen, vergroot de kans om zwanger te worden en verkleint de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Afvallen en je eetlust onder controle houden wordt makkelijker met medicatie die jouw bloedsuiker stabiliseert. Wanneer er sprake is van hoge insulinewaarden of overgewicht, wordt vaak Metformine aangeraden. Dit is een medicijn dat ook wordt gebruikt bij mensen met suikerziekte (diabetes type 2). Belangrijk om te weten is dat dit medicijn voor darmklachten kan zorgen, zoals misselijkheid en diarree. Het kan even zoeken zijn naar wat voor jou de juiste dosis is waar jij je comfortabel bij voelt. Bespreek dit vooral met je behandelaar.

Medicatie tegen acne en haargroei

Een overschot aan testosteron (androgenen) kan acne, overmatige haargroei of hoofdhaaruitval als gevolg hebben. Maar ook zonder een teveel aan deze zogenaamde androgenen kun je klachten hebben op het gebied van je huid en haargroei. Wat voor jou het beste werkt, is dan ook heel persoonlijk. Hormoonbehandeling in de vorm van antiandrogenen is een veelgemaakte keuze. Een medicijn dat vaak wordt ingezet, is cyproteronacetaat. Ook de anticonceptiepil zoals de Diane35 kan helpen bij acne. Heb je last van ongewenste haaruitval? Dan kan Minoxidil worden ingezet.

Combineer medicatie met een gezonde leefstijl

Medicatie is één mogelijke behandeling voor verschillende PCOS-symptomen, maar leg jouw focus daarnaast ook zeker op een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Niet alleen om klachten op korte termijn te verminderen, maar ook voor je gezondheid in de toekomst. PCOS geeft namelijk grotere kans op onder andere een hogere bloeddruk en cholesterolwaarden, hart- en vaatziekten en suikerziekte. Door een gezond dieet, beweegpatroon en gewicht te hanteren, verklein je de kansen hierop aanzienlijk. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan vooral je behandelaar of een van onze specialisten in voor een passend advies.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.