31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Menstruatiecyclus en veelvoorkomende problemen

De menstruatiecyclus volgt over het algemeen een regelmatig patroon, met een gemiddelde duur van 21 tot 35 dagen. De lengte van de cyclus kan variëren en ook de hoeveelheid bloedverlies kan van maand tot maand verschillen. Deze schommelingen zijn normaal en meestal geen reden tot bezorgdheid. Echter, het uitblijven van de menstruatie, onregelmatigheden of aanhoudende klachten tijdens de cyclus kunnen wijzen op een cyclusstoornis. Wat de symptomen zijn van cyclusstoornissen en wat de mogelijke oorzaken zijn bespreken we in dit artikel.

Symptomen van een cyclusstoornis

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een menstruatiestoornis. Het is belangrijk te weten dat de symptomen niet altijd reden zijn tot bezorgdheid en dat een eventuele stoornis vaak behandelbaar is. Enkele mogelijk symptomen zijn:

  • De menstruatie komt vaker dan eens in de 21 dagen of minder dan eens in de 35 dagen voor.
  • Aanzienlijke variaties in de duur tussen menstruatiecycli, bijvoorbeeld een cyclus van 29 dagen gevolgd door een van 35 dagen, en vervolgens één van 28 dagen.
  • Het missen van drie of meer opeenvolgende menstruaties.
  • Intense pijn tijdens of voorafgaand aan menstruatie.
  • Opmerkelijke veranderingen in de hoeveelheid menstruatiebloed, zowel meer als minder dan gebruikelijk.
  • een volledig uitblijvende menstruatie (zonder zwangerschap).

Welke cyclusstoornissen zijn er?

  • Amenorroe: wanneer de menstruatie volledig uitblijft. Wanneer de menstruatie nooit op gang is gekomen, wordt het primaire amenorroe genoemd. Als je eerder menstrueerde, maar je nu al langer dan zes maanden niet ongesteld bent geworden, noemen we het secundaire amenorroe. Let op: Dit is niet aan de orde als je zwanger bent, borstvoeding geeft of of in de menopauze bent.
  • Oligomenorroe: (zeer) onregelmatige menstruatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire oligomenorroe. Bij primaire oligomenorroe is je menstruatie altijd al onregelmatig geweest. Secundaire oligomenorroe betekent dat je menstruatie eerst regelmatig was en later onregelmatig is geworden. Er is sprake van een (zeer) onregelmatige menstruatie als er meer dan 35 dagen tussen je menstruaties zitten, of wanneer je maar 6 tot 8 menstruaties per jaar hebt.
  • Dysmenorroe: zeer pijnlijke menstruaties. Pijn tijdens je menstruatie is normaal, maar wanneer je zoveel pijn hebt dat je belemmerd wordt in je dagelijks leven, kan dat een reden zijn om het te laten onderzoeken.
  • Abnormaal bloedverlies: er is sprake van abnormaal bloedverlies als je bloed verliest tussen je menstruaties door of als je tijdens je menstruatie erg veel bloed verliest. Het is moeilijk te zeggen wanneer bloedverlies als te zwaar moet worden beschouwd. Als je stolsels verliest of bloedarmoede hebt, kan dat wijzen op abnormaal bloedverlies.

Wat zijn de oorzaken van cyclusstoornissen?

Het is niet altijd te vast te stellen waarom een cyclusstoornis optreedt, maar mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • over- of ondergewicht
  • schildklierafwijkingen
  • erfelijke aandoeningen
  • cysten op de eierstokken
  • endometriose
  • fibromen of myomen; (goedaardige gezwellen of knobbels in de spierwand van de baarmoeder)
  • ontregeling in hormoonproducerende gebieden in de hersenen
  • de voorraad eicellen is (bijna) op
  • de communicatie tussen hersenen en eierstok is verstoord

Je cyclus in de verschillende levensfasen

Gedurende verschillende levensfasen, zoals de puberteit, de vruchtbare jaren en de menopauze, veranderen de hormonale balansen en daarmee ook de menstruatiecyclus. In de puberteit kunnen onregelmatigheden normaal zijn omdat het lichaam nog in ontwikkeling is. Maar in de vruchtbare jaren kan een onregelmatige cyclus wijzen op afwijkingen. Dit geldt vanaf het moment dat de menstruatie regelmatig is (dit kan op zijn vroegst vanaf ongeveer 14 jaar), totdat de menopauze optreedt (tussen 45 en 55 jaar).

Tijdens de overgang naar de menopauze kunnen onregelmatigheden weer toenemen. De menstruaties blijven steeds langer uit en er kan soms wel maanden tussen zitten. Dit is normaal en kan beschouwd worden als een teken dat je in de overgang zit.

Wat moet ik doen als ik symptomen ervaar?

Heb je zorgen over jouw menstruatiecyclus of ervaar je één van de bovengenoemde symptomen, overleg dan met een medisch specialist. Voordat je met een arts spreekt, is het belangrijk om zo veel mogelijk inzicht te hebben in je cyclus en symptomen. Gebruik daarom bijvoorbeeld een app om je cyclus en eventuele klachten bij te houden. Zo weet je beter wat normaal is voor jou en wanneer jouw cyclus onregelmatigheden vertoont. Het is mogelijk om een afwijkende menstruatie te behandelen, maar de behandeling hangt af van de oorzaak en ernst van de stoornis. Dit kan alleen bepaald worden door een arts. Wist je dat je een 30 minuten speeddate kunt inplannen met één van onze medisch specialisten? Neem contact met ons op voor meer informatie of het inplannen van een afspraak.

Aan de gang met de overgang. Leer je lichaam kennen.