31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Mentale gezondheid en PMS

De impact van PMS op je dagelijks leven kan groot zijn. Omdat het een breed scala aan fysieke en mentale symptomen omvat, kan het lastig zijn om te genieten en je dagelijkse taken uit te voeren. Ondanks het feit dat PMS veel ongemak kan veroorzaken en het zoveel voorkomt, wordt de impact ervan nog weleens onderschat. Het is daarom extra belangrijk dat je jezelf en je klachten serieus neemt. Heb je mentale PMS klachten en wil je weten wat je kunt doen om deze te verlichten? In dit artikel vertellen we je hoe je effectief je grenzen aangeeft. Ook gaan we in op de verschillende vormen van zelfzorg die kunnen helpen bij PMS-gerelateerde mentale klachten.

Zelfzorg bij PMS

Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen om de mentale klachten van PMS te verlichten en je mentaal beter te voelen.

Zorg voor rust

PMS komt meestal iedere maand weer terug. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar als het goed is weet je ook wanneer de symptomen beginnen. Dat betekent dat je de week voorafgaand aan je menstruatie zodanig kunt indelen dat je voldoende rust hebt. Heb je flexibiliteit wat betreft werk? Probeer dan belangrijke meetings of deadlines zo in te plannen dat ze niet samenvallen met de dagen waarop je meestal last hebt van PMS. Daarnaast is het goed om jezelf voldoende ontspanning te gunnen. Boek bijvoorbeeld een massage of plan een weekend thuis om lekker in je pyjama op de bank te kruipen met een goede serie. Mindfulness is ook een fijne manier om rust te creëren in je hoofd en om meer in verbinding te staan met je lijf. Het is vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te doen waar je je prettig bij voelt.

Lichaamsbeweging

Hoewel het misschien het laatste is waar je aan moet denken, is lichaamsbeweging een effectieve manier om mentale PMS klachten te verlichten. Door te sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan. Endorfine helpt je energieker en blijer te voelen en helpt stress te verminderen. Laat dat nu net zijn wat je lichaam nodig heeft om je mentaal wat meer in balans te voelen. Dus sla die work-out niet over, maar doe gewoon een wat lichtere variant. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken in het bos of ga uitwaaien op het strand. Blijf je liever thuis? Leg je yogamat uit en volg een online yogales, bij voorkeur gefocust op ontspanning.

Voeding

Ook al heb je misschien meer trek in chocolade en andere snacks, het eten van gezonde, vezelrijke voeding kan helpen bij het verlichten van je PMS klachten. Denk aan volkoren granen, havermout, zilvervliesrijst en bladgroenten. Deze voedingsmiddelen zijn goed voor je darmflora en helpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden. En een evenwichtige bloedsuikerspiegel draagt bij aan emotionele stabiliteit.

Therapie

Merk je dat je PMS klachten je mentaal zo uit het veld slaan dat je het lastig vindt om er goed mee om te gaan? Praten met een psycholoog kan helpen. Het kan emotioneel zwaar zijn om elke maand last te hebben van PMS en praten met een professional over je gevoelens kan verlichting geven. Het is fijn om je gehoord en gezien te voelen. Bovendien kan een psycholoog je technieken leren voor wanneer stress en emoties hoog oplopen. Er zijn bijvoorbeeld studies waaruit blijkt dat CGT (Cognitieve Gedragstherapie) kan helpen met het beter managen van stemmingswisselingen en het beter dealen met emotionele klachten in het algemeen.

Grenzen aangeven en bewaken

Het is altijd belangrijk om te weten wat je grenzen zijn en om deze goed te bewaken. Dat geldt voor ons allemaal, maar in het bijzonder wanneer je niet lekker in je vel zit. Ervaar je mentale symptomen door PMS? Check in bij jezelf en voel waar je grenzen liggen.

Ook heel belangrijk: communiceer je grenzen en behoeften naar de mensen om je heen. Het lastige van mentale klachten is dat je ze vaak aan de buitenkant niet opmerkt. Daarom is het essentieel dat jij je eigen behoeften opmerkt en aangeeft. Niet alleen naar de buitenwereld, maar ook naar jezelf. Onderschat PMS en de mentale tol die het kan eisen niet en neem jezelf serieus. Spreek uit wat je nodig hebt aan de mensen om je heen - of dat nu gaat om collega’s op je werk of je vrienden of familieleden. Durf nee te zeggen en schat voor jezelf in wat wel of niet haalbaar is tijdens elke PMS-periode.

Hulp bij mentale klachten?

Vind je het fijn om verder te praten over wat je kunt doen om mentale klachten te verlichten? Plan dan een call in met één van onze medisch specialisten.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.