31
-
05
-
2024
3 minuten
leestijd

Mindfulness en stressmanagement bij PMS

oor PMS bestaat op dit moment geen concrete behandeling die alle klachten kan verhelpen. Wel zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om met je klachten te leren omgaan. Eén van die methodes is mindfulness. Deze methode richt zich op het leven in het moment en acceptatie van alles wat je voelt en waarneemt. Door oordelen en de constante stroom aan (pieker)gedachten stop te zetten, kun je je makkelijker ontspannen en voel je je vaak beter.

De invloed van stress op PMS

Stress en PMS zijn vaak een vicieuze cirkel. Onderzoek van de Universiteit Gent heeft aangetoond dat je met PMS-klachten tijdens je hele cyclus meer stress ervaart dan mensen zonder, of met slechts lichte klachten. Tegelijkertijd zijn maandelijks terugkerende klachten zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen ook niet bevorderlijk voor je stressniveau.

Gemiddeld kan ons lichaam per dag zo’n 20 minuten aan stress aan. Wanneer je erg gestresst bent, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Daar is op zich niets mis mee, zolang dit ook weer afgebroken wordt tijdens rustmomenten. Zowel cortisol als progesteron – een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij PMS-klachten – ontstaan uit cholesterol. In stressvolle situaties kiest het lichaam ervoor om de productie van cortisol voorrang te geven. Dat kan leiden tot een tekort aan progesteron, wat PMS-symptomen kan veroorzaken of verergeren.

Wat is mindfulness?

Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip mindfulness, maar weet je ook wat het precies inhoudt? Voordat we uitleggen hoe mindfulness steun kan bieden bij PMS, is het belangrijk om dit eerst even uit te leggen. Mindfulness betekent in het Engels eigenlijk ‘opmerkzaamheid’. Een goede vertaling van het concept zou ook ‘bewustwording’ kunnen zijn.

Mindfulness draait er om je bewust te zijn van je ervaringen, emoties en gedachten in het moment. Daar hoort geen oordeel bij. Je focust je alleen op het hier en nu en de gevoelens en de gedachten die je ervaart. Zo leer je jezelf en je automatische reacties en innerlijke processen beter kennen. Het concept van mindfulness bestaat al ruim 30 jaar, maar vooral de laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten en voordelen ervan. Inmiddels is bewezen dat mindfulness in sommige gevallen kan helpen om stress en piekeren te verminderen.

Hoe mindfulness kan helpen bij PMS

Kan mindfulness je ook helpen om te gaan met PMS? Uit verschillende onderzoeken blijkt van wel. Er is een significante afname te zien in PMS-klachten vlak na het volgen van een Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. Hoe dit precies in zijn werk gaat is minder duidelijk. De manier waarop mindfulness die PMS-klachten precies beïnvloedt, is nog niet uitgebreid onderzocht. Wel weten we dat mindfulness je kan helpen om gevoelens en sensaties te accepteren voor wat ze zijn. Dit kan al een verschil maken in het omgaan met PMS.

We snappen dat de stap naar een therapeut, mindfulness-specialist of psycholoog groot kan zijn. Denk je dat mindfulness jou een meerwaarde kan bieden in het omgaan met PMS? Een eerste stap kun je zetten door eens een meditatie-app te downloaden. Daarop kun je veel mindfulness meditaties vinden die zich specifiek richten op PMS-klachten. Op deze manier kun je eenvoudig uittesten of het iets voor jou is. Natuurlijk kun je ook terecht bij Femme UP. Wij kijken graag met je mee naar je specifieke klachten en zoeken samen met jou naar oplossingen die echt bij je passen.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.