31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Mythes en misvattingen over endometriose

Endometriose is een aandoening die veel impact heeft op je dagelijks leven. Als je klachten ervaart, wil je natuurlijk snel weten of het inderdaad om endometriose gaat. En laat dat nu vaak niet gebeuren. Dit komt onder andere doordat er veel misvattingen over deze aandoening bestaan. Ook is er overlap met andere aandoeningen qua symptomen. Daardoor ontstaat het probleem van misdiagnose, wat tot gevolg heeft dat je langer met klachten rondloopt en onbehandeld blijft dan wellicht nodig. Als endometriose eenmaal is vastgesteld, bestaan er tevens misvattingen en mythen over het verloop en effectieve behandelingen. FemmeUp vertelt je graag over deze mythen, om zo eventuele twijfels bij je weg te nemen.

Mythe 1: Het is normaal dat je extreme menstruatiepijn ervaart

Door te zeggen dat ernstige pijn tijdens de menstruatie normaal is, denken sommige patiënten onnodig lang dat er niks te doen is aan hun klachten en ‘dat het er nu eenmaal bij hoort’. Door de ernst te onderschatten lopen de diagnose, en dus ook de behandelingen, vertraging op. Pijn tijdens de menstruatie is normaal, maar wanneer de pijn zo heftig is dat je niet meer normaal kunt functioneren, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Mythe 2: Hysterectomie is de enige effectieve behandeling

Er wordt weleens gezegd dat een hysterectomie, ofwel het verwijderen van de baarmoeder, de enige effectieve manier is om endometriose te behandelen. Het klopt dat een hysterectomie de symptomen kan verlichten, maar het is zeker geen garantie dat de aandoening hiermee verholpen is. Het probleem bij endometriose is immers dat er weefsel buiten de baarmoeder groeit. Dit probleem kan blijven voortbestaan, ook na het verwijderen van de baarmoeder. Zeggen dat een hysterectomie de enige effectieve behandeling is, zorgt voor wellicht onnodige, ingrijpende operaties.

Mythe 3: Endometriose gaat altijd gepaard met hevige pijn en bloedingen

Het verloop van endometriose is niet voor iedereen hetzelfde. Het idee dat het altijd gepaard gaat met hevige pijn en bloedingen is een misvatting. Er zijn ook vrouwen die alleen lichte kramp ervaren en normaal bloedverlies hebben. Weer anderen hebben alleen pijn tijdens de menstruatie, anderen ook op andere momenten gedurende de cyclus. De diversiteit aan symptomen en de mate waarin klachten worden ervaren, zijn redenen waarom sommige patiënten er pas jaren later achterkomen dat ze endometriose hebben.

Mythe 4: Zwangerschap geneest endometriose

Een andere misvatting is dat een zwangerschap endometriose geneest. Hoewel er inderdaad gevallen zijn waarin de klachten na een zwangerschap verdwijnen, is het vaker zo dat de symptomen na de bevalling terugkomen. Tijdens een zwangerschap zijn er veel hormonale veranderingen, net als tijdens hormonale therapieën. Deze kunnen voor een tijdelijke vermindering van symptomen zorgen, maar het is helaas zeker niet zo dat na de zwangerschap de endometriose verdwenen is.

Mythe 5: Endometriosis staat gelijk aan onvruchtbaarheid

Hoewel veel patiënten moeite hebben met zwanger raken, is een zwangerschap zeker niet uitgesloten. Hoewel het wellicht lastiger is om zwanger te worden, wordt 50-70% van de vrouwen met milde vormen van endometriose toch zwanger.

Mythe 6: Laparoscopie geneest endometriose

Om endometriose vast te stellen en te behandelen wordt soms gekozen voor een chirurgische ingreep: een laparoscopie. Tijdens deze kijkoperatie kan zo veel mogelijk van de aangetaste organen en weefsel vrij worden gemaakt van endometriose-weefsel. Maar dat wil niet zeggen dat het nooit meer terugkomt. Onder invloed van hormonen kan het opnieuw teruggroeien of op andere plekken in het lichaam ontstaan.

Mythe 7: Endometriose wordt altijd beter na de menopauze

Hoewel vele patiënten na de menopauze verlichting van de klachten ervaren, is het helaas niet 100% zeker dat endometriose geneest of verbetert. Net als dat sommige vrouwen alleen klachten ervaren tijdens de menstruatie en anderen ook gedurende de rest van de cyclus, zijn ook hier weer verschillen in. Ondanks dat menopauze is ingezet, produceren de eierstokken nog steeds kleine hoeveelheden oestrogenen. Het endometriose-weefsel dat nog aanwezig is in het lichaam kan hier nog steeds op reageren, waardoor er nog altijd pijn en ongemak wordt ervaren.

Vragen over misvattingen of behandelmogelijkheden?

Heb je na het lezen van deze informatie vragen of wil je weten welke behandelmethoden in jouw specifieke situatie kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld om een 30-minuten speeddate met één van onze medische specialisten in te plannen.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.