31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Omgaan met stemmingswisselingen als je PMS hebt

Het ene moment is er niets aan de hand, het volgende moment staan de tranen je in je ogen of bijt je ineens fel van je af. En dat terwijl je zelf eigenlijk helemaal niet begrijpt waarom je je zo voelt. Stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomende klacht bij het premenstrueel syndroom (PMS). Als je dit soort klachten hebt, voel je je in de dagen voorafgaand aan je menstruatie extra prikkelbaar. Dat is niet alleen vervelend voor jou, maar kan ook effect hebben op je relaties, werk en studie.

Stemmingswisselingen bij PMS

De klachten die horen bij PMS ontstaan elke maand na de eisprong en nemen af zodra je ongesteld wordt. Als je last hebt van stemmingswisselingen, kun je je in deze periode het ene moment vrolijk en het volgende moment ineens heel somber voelen. Je barst soms zomaar in huilen uit en weet af en toe niet meer wat je met je emoties aan moet.

Waarom sommigen onder ons wel PMS-klachten ervaren en anderen niet, is nog niet goed onderzocht. Wel weten we dat het hormoon progesteron invloed kan hebben op je klachten. Zowel een teveel als een tekort aan progesteron beïnvloedt PMS-gerelateerde klachten. Bij stemmingswisselen door PMS komt ook het hormoon oestrogeen kijken. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, daalt namelijk je oestrogeenniveau en stijgt juist het progesterongehalte. Die schommelingen in je hormonen zorgen voor een wisselende en soms zelfs onvoorspelbare stemming.

Belangrijk om te weten over stemmingswisselingen

Het kan voor zowel jou als je omgeving lastig zijn om om te gaan met stemmingswisselingen. Je zit zelf in een soort emotionele achtbaan en je partner en/of vrienden hebben hier niet altijd begrip voor. Dat kan je een behoorlijk eenzaam gevoel geven. Belangrijk om te weten is dat je niet alleen bent. Wist je dat ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 last heeft van PMS? Stemmingswisselingen zijn een van de meest voorkomende klachten hierbij. Je bent dus zeker niet de enige die worstelt met haar stemming. Wees daarom niet te streng voor jezelf en voel je niet schuldig. Juist wanneer je klachten ervaart, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en naar je eigen lichaam luistert.

Wat te doen bij stemmingswisselingen en PMS?

PMS klachten zijn helaas niet in een handomdraai op te lossen. Stemmingswisselingen dus ook niet. Wel zijn er een paar basisdingen waar je op kunt letten als je die schommelingen in je humeur wil beperken.

  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart wanneer je last hebt van PMS. Stress kan je klachten namelijk verergeren. Natuurlijk is een volledig stressvrije dag niet altijd mogelijk. Wel kun je proberen om bepaalde stressvolle afspraken bijvoorbeeld niet te plannen in de periode voordat je ongesteld moet worden.
  • Let op je voeding, slaap en beweging. Gezond eten, goed slapen en genoeg bewegen zal je stemmingswisselingen niet doen verdwijnen, maar kunnen wel helpen om lekkerder in je vel te zitten. Dat zorgt er weer voor dat je uitdagingen die PMS op je pad gooit beter aan kunt.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Zoek voor jezelf uit waar je echt ontspannen van wordt, of dat nu een warm bad, een goede massage of een lange wandeling is. Net als met de vorige tip is dit niet dé oplossing voor stemmingswisselingen, maar kan het wel helpen met je algehele gemoedstoestand.

Onze belangrijkste tip: wees eerlijk over je stemmingswisselingen

Op dit moment is er nog geen kant-en-klare oplossing voor stemmingswisselingen bij PMS. Juist daarom is het belangrijk dat je open en eerlijk over je klachten praat met de mensen om je heen. Zo begrijpen zij beter waar je last van hebt een waarom je stemming zo kan omslaan. Het geeft ze de kans om jou beter te steunen en om je ruimte te geven wanneer je last hebt van stemmingswisselingen. Het kan ook fijn zijn om juist te praten met anderen die dezelfde PMS-klachten. Het delen van jouw ervaring rondom het hebben van stemmingswisselingen kan je minder eenzaam doen voelen.

Soms is het ook een goed idee om met een psycholoog, therapeut of maatschappelijk werker te praten. Zij kunnen je vaak handvaten bieden waarmee je beter kunt omgaan met een plotseling omslaand humeur. We snappen dat de stap naar een professional soms erg groot kan aanvoelen. Daarom staan we bij Femme UP altijd voor je klaar. Samen met jou kijken we graag naar je stemmingswisselingen en andere PMS-klachten, zodat we je kunnen helpen met concreet advies en een gericht actieplan.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.