03
-
06
-
2024
4 minuten
leestijd

Omgaan met vermoeidheid en endometriose

Heb je endometriose of denk je deze chronische ziekte hebt? Dan kan het zijn dat je veel last hebt van vermoeidheid. Het is niet vreemd als je moe bent na een drukke dag of na fysieke inspanning. Voel je je ook opvallend moe na lichte inspanning, of voel je je de hele dag door uitgeput? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Vermoeidheid is een kenmerk van allerlei aandoeningen, en niet uniek voor endometriose. Wel is het zo dat opvallend veel patiënten met deze aandoening aangeven dat ze vermoeidheid of zelfs extreme vermoeidheid ervaren. De oorzaak hiervan is niet bekend, maar het wordt mogelijk veroorzaakt doordat je immuunsysteem constant aan het werk is om de ontsteking te bestrijden. De vermoeidheid zelf kun je niet wegnemen, maar met onze handige tips kun je er wel mee leren omgaan.

Omgaan met vermoeidheid bij dagelijkse activiteiten

We snappen dat die vermoeidheid je soms behoorlijk in de weg zit. Je voelt je moe en lusteloos en hebt weinig energie. De moeheid belemmert je in je dagelijkse activiteiten en op je werk. Daarom hebben we voor jou een aantal concrete tips zodat je ook mindere dagen goed doorkomt.

Tip 1: Plan vooruit

Misschien weet je wanneer in je cyclus je klachten ontstaan of kun je hier achter komen door een cycluskalender bij te houden. Als je weet wanneer je bepaalde klachten kunt verwachten, kun je afspraken en activiteiten inplannen op momenten dat je meer energie hebt.

Tip 2: Prioriteiten stellen

Als je dan een keuze moet maken tussen verschillende activiteiten, bepaal dan voor jezelf wat jij het belangrijkst vindt. Leer nee zeggen en haal wellicht de lat een beetje omlaag.

Tip 3: Rustig aan doen

Er is absoluut niets mis mee om het soms even rustig aan te doen. Je lichaam is hard aan het werk om ontstekingen te bestrijden, en dan kan het een beetje rust goed gebruiken. Als je activiteit niet loopt zoals je gehoopt had, kun je kijken of je die in delen kunt doen en af en toe pauze kunt nemen.

Vermoeidheid bestrijden door in beweging te blijven

We begrijpen dat het tegenstrijdig klinkt, maar een goede manier om moeheid te bestrijden is door lekker in beweging te blijven. Het zal misschien niet altijd meevallen, maar in beweging blijven zorgt ervoor dat je soepel en fit blijft. Ook hiervoor geldt: niet één mens is gelijk, dus doe wat binnen je mogelijkheden ligt. Een wandeling maken, zwemmen, mediteren of yoga oefeningen doen zijn allemaal goede manieren om te ontspannen en fit te blijven!

Endometriose en voeding

Ook voeding speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van ontstekingen in je lichaam. Door te kiezen voor de juiste voeding kun je minder last krijgen van vermoeidheid. Een voedingsdeskundige kan met je meedenken over wat voor jou een juiste keuze is en ook het team van Femme UP staat voor je klaar. Tijdens een call zal een van onze specialisten met je meedenken en al je vragen beantwoorden.

Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende rust is essentieel om de impact van de moeheid zo klein mogelijk te houden. Als je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat, bouw je een slaaproutine op. Je gaat ontspannen de nacht in als je de hoeveelheid prikkels in de avond beperkt door je telefoon, tablet of laptop ruim van tevoren aan de kant te leggen. Dat je dat misschien niet altijd zelf in de hand hebt, begrijpen we, maar probeer de stresslevels of hoeveelheid prikkels zo laag mogelijk te houden.

Werken met een beperkte hoeveelheid energie, hoe doe je dat?

Leven met endometriose betekent vaak omgaan met een beperkte hoeveelheid energie. Merk je dat je daar last van hebt op je werk? Ga dan een gesprek aan met je werkgever of de vertrouwenspersoon op je werk. In hoeverre je medische informatie wilt delen met anderen bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Het is zeker niet verplicht, maar kan wel zorgen voor begrip bij je collega's en wellicht vind je samen met je werkgever een oplossing die werkt voor jullie allebei. Misschien kun je het werk anders indelen of kun je op sommige dagen thuis werken. Blijf in ieder geval niet rondlopen met je klachten, maar bespreek ze met je werkgever of collega's. Zo kunnen jullie samen op zoek gaan naar een oplossing!

Vragen over vermoeidheid bij endometriose

Door onze tips toe te passen kun je beter omgaan met je vermoeidheid en meer genieten van het leven. Heb je vragen over vermoeidheid bij endometriose, of wil je graag overleggen met een van onze medisch specialisten? Tijdens een call bieden we je een luisterend oor en kunnen we met je meedenken over passende oplossingen.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.