Pijnbestrijding endometriose: medicatie en alternatieven
Voor de pijnklachten die horen bij endometriose zijn verschillende behandelingen mogelijk. Deze richten deze zich op het verminderen van de klachten. Pijnbestrijding kan bestaan uit bepaalde medicijnen, maar er zijn ook alternatieven die mooie resultaten geven.
Pijnstillers en hormonen
- Paracetamol of NSAID's (zoals ibuprofen en naproxen): kunnen goed helpen om pijn te bestrijden, waardoor ze voor velen de eerste keuze zijn. Het voordeel van NSAID's is dat ze niet alleen de pijn verminderen, maar ook ontstekingsremmend werken. Het is wel belangrijk om deze in combinatie met een maagzuurremmer te slikken, omdat NSAID's maagklachten als bijwerking kunnen hebben. Helpen pijnstillers niet voldoende? Dan kun je in overleg met een arts een combinatie van pijnstillers en hormoontherapie proberen.
- Hormonale therapieën: Endometriose verdwijnt niet door het gebruik van hormonen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de pijnklachten minder worden. De hormoonschommelingen tijdens de menstruatiecyclus zorgen ervoor dat endometriose weefsel dikker wordt, afbreekt en wordt uitgescheiden tijdens de menstruatie. Hormoontherapieën kunnen de groei van dit weefsel vertragen en de vorming van nieuw weefsel voorkomen, waardoor klachten verminderen. Je hebt de keuze uit een voorbehoedmiddel met hormonen, progestageen of hormonen die via de hersenen de werking van de eierstokken kunnen stilleggen.
Alternatieve pijnbestrijding endometriose
Helpen pijnstillers of hormonen niet of niet voldoende tegen de pijn of ben je simpelweg op zoek naar een alternatief? Dan kan je overwegen om onderstaande methoden te proberen.accu
- Fysiotherapie: Bekkenbodemtherapie kan helpen bij het verminderen van pijn door de spieren in het bekkengebied te ontspannen en versterken. Daarnaast kan TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) een optie zijn. Hierbij worden elektrische impulsen gebruikt om pijnsignalen te blokkeren.
- Acupunctuur: kan pijn verlichten en de doorbloeding in het bekkengebied verbeteren.
- Yoga, meditatie en mindfulness: kunnen helpen bij het omgaan met pijn en stress.
- Voeding en supplementen: door te letten op wat je eet, kun je ontstekingen in het lichaam verminderen. Zo bevorderen bepaalde voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne en bewerkte voeding ontstekingen. Andere voedingsmidelen en bepaalde supplementen (denk aan omega 3) werken ontstekingsremmend en stimuleren het zelfhelend vermogen van het lichaam. Er bestaan ook therapieën met kruiden, zoals kurkuma en gember, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen.
- Warmtetherapie: Je kunt warmtecompressen of een warmwaterkruik op de onderbuik of pijnlijke plekken leggen. De warmte zorgt voor het ontspannen van de spieren en kan zo bijdragen aan pijnverlaging.
Het is belangrijk dat patiënten in samenwerking met hun zorgverleners een persoonlijk behandelplan ontwikkelen dat is afgestemd op hun individuele behoeften en omstandigheden. Wil je meer weten over hoe je om kunt gaan met de pijnklachten van endometriose? Plan dan een sessie in met één van onze medisch specialisten.
Praat met professionals over vrouwengezondheid
Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.