PMS onderscheiden van andere aandoeningen
Ervaar je klachten in de tweede helft van hun menstruatiecyclus? Dat kun je last hebben van PMS. Dit kan variëren van buikkrampen tot gevoelige borsten en van stemmingswisselingen tot vermoeidheidsklachten. De symptomen van PMS zijn echter vrij breed, en veel van de klachten kunnen ook worden veroorzaakt door andere lichamelijke of geestelijke aandoeningen. Hierdoor kan het lastig worden om je PMS klachten te onderscheiden van andere kwaaltjes. Hoe weet je nou of je hoofdpijn wordt veroorzaakt door PMS, of dat je misschien een andere ziekte onder de leden hebt? In dit artikel geven we je handige tips en tricks om PMS symptomen te kunnen onderscheiden van andere aandoeningen.
Welke aandoeningen worden veelal verward met PMS?
Lijd je aan PMS? Dan heb je vrijwel nooit alle mogelijke symptomen. De één heeft bijvoorbeeld vooral psychische klachten, terwijl de ander juist vooral lichamelijk ongemak ervaart. Symptomen als hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen zijn daarnaast ook veelvoorkomende klachten voor andere ziektes en aandoeningen. Dit alles kan het lastig maken om PMS te herkennen. Door te weten welke aandoeningen vaak worden verward met PMS kun je voorkomen dat je de verkeerde conclusie trekt.
Depressie of een angststoornis - Geestelijke klachten zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en vermoeidheid worden vaak gekoppeld aan PMS. Ze kunnen echter ook een andere mentale oorzaak hebben, zoals een depressie of een angststoornis.
Griep - Buikpijn en hoofdpijn zijn veelgenoemde klachten van PMS. Deze lichamelijke ongemakken hoeven echter lang niet altijd te wijzen op PMS. Soms is gewoon een simpel buikgriepvirus de oorzaak van de klachten.
PMDD - PMS en PMDD worden ook heel vaak met elkaar verward. Dat is niet zo gek, want de twee hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook grote verschillen. Hoewel PMS en PMDD dezelfde symptomen hebben, zijn de klachten bij PMS veel minder hevig. Met PMS kun je leren leven, maar wie lijdt aan PMDD vindt het vaak erg lastig om in de week/weken voor de menstruatie de dagelijkse activiteiten uit te voeren. PMDD komt gelukkig veel minder voor, slechts 3 tot 8% van de vrouwen heeft hier last van.
Darmklachten - Buikkrampen of een opgeblazen gevoel kunnen een PMS symptoom zijn, maar ze kunnen ook duiden op darmklachten zoals het prikkelbare darm syndroom. Ook constipatie komt bij vrouwen 2 keer zo vaak voor als bij mannen. Het is dus niet vreemd dat darmklachten geregeld worden verward met PMS klachten.
Bijwerkingen van medicatie - Slik je medicatie en heb je last van buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheidsklachten? Dan kunnen het ook bijwerkingen van de medicatie zijn. Om dit te controleren lees je altijd de bijsluiter. Staan de symptomen die jij ervaart inderdaad vermeld als bijwerking? Dan kun je je huisarts om raad vragen. Soms is het mogelijk om de medicatie te veranderen, of andere aanpassingen te doen zodat je van de vervelende bijwerkingen afkomt.
Hoe kun je erachter komen of je PMS hebt?
Als je lijdt aan PMS, heb je meestal de meeste klachten vlak voor je menstruatie. Dit kan al vanaf de dag dat je ovuleert. Het meest opvallende aan de klachten is dat ze vanaf het moment dat je menstruatie start, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Er is dus een duidelijke golfbeweging zichtbaar in de klachten, terwijl alle bovenstaande aandoeningen gedurende elke fase in je cyclus kunnen voorkomen.
De makkelijkste manier om erachter te komen of je PMS hebt is door al je klachten bij te houden. Dit kun je doen met pen en papier, maar er zijn ook handige apps voor. Houd iedere dag bij waar je last van hebt en check na enkele maanden of de klachten voornamelijk in de tweede helft van je cyclus voorkomen of op meer willekeurige momenten.
Wanneer moet je met je vermoedens voor PMS naar een arts?
Als je je klachten hebt bijgehouden en je inderdaad merkt dat ze alleen aanwezig zijn in de tweede helft van je cyclus, is het slim om medische hulp te zoeken. De specialisten van Femme Up staan graag voor je klaar met meer informatie over de behandelmethode, maar ook voor een persoonlijk advies op basis van jouw klachten.