31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

PMS symptomen herkennen door je menstruatiecyclus bij te houden

PMS staat voor premenstrueel syndroom en is de verzamelnaam voor klachten die je kunt hebben in de weken voordat je ongesteld moet worden. De klachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan buikkrampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Het kan lastig zijn om PMS symptomen te herkennen. Hoe weet je nou of de buikpijn die je voelt een PMS symptoom is of een gewone buikgriep? Het bijhouden van je menstruatiecyclus kan uitkomst bieden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. Heb je na het lezen nog vragen of behoefte aan een 1:1 gesprek met één van onze medische specialisten? Neem dan vooral contact met ons op.

Het bijhouden van je cyclus om PMS klachten te herkennen: hoe doe je dit?

Met je cyclus bedoelen we de periode van de eerste dag van je menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar je kunt ook een kortere of langere cyclus hebben. Een normale menstruatiecyclus zit altijd tussen de 21 en 35 dagen. Zitten er bij jou meer dagen tussen of merk je dat je wel heel onregelmatig ongesteld bent? Dan is het slim om je hier met je huisarts over in gesprek te gaan.

Voor het bijhouden van je cyclus, begin je op de eerste dag van je volgende ongesteldheid. Vanaf die dag houd je bij wanneer je menstrueert, en wanneer het bloeden stopt. Dit doe je meerdere maanden achter elkaar, zodat je een duidelijk beeld hebt van het verloop van je cyclus.

Daarnaast houd je iedere dag bij hoe jij je voelt, zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Dit doe je niet alleen op de dagen dat je menstrueert, maar gedurende de volledige cyclus. Zo kun je een goed beeld krijgen van wanneer klachten beginnen, hoe deze eruit zien en zijn patronen gemakkelijk te herkennen. Om het bijhouden van je PMS klachten zo makkelijk mogelijk te maken, geven we je graag wat voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen.

Goede vragen om jezelf te stellen als je PMS symptomen wilt herkennen

  1. Hoe voel ik me vandaag?
  2. Heb ik ergens last van?
  3. Wat doet er pijn?
  4. Is er een andere verklaarbare reden waarom ik me zo voel?

Bijhouden van je cyclus en PMS klachten: op papier of in een app

Er zijn twee manieren om je cyclus en je PMS klachten bij te houden: schrijf ze op papier of gebruik een app. Beide manieren hebben zo hun eigen voor- en nadelen, die we even voor je op een rijtje zetten.

PMS klachten bijhouden op papier

Door je cyclus bij te houden met pen en papier kun je helemaal zelf bepalen hoe je het vormgeeft. Wil je het kort en bondig houden? Dan houd je bijvoorbeeld je cyclus bij in je agenda en schrijf je aan het eind van iedere dag op welke klachten je hebt ervaren. Voor een uitgebreider verslag kun je ook een soort dagboek bijhouden waarin je iedere dag schrijft hoe je je voelt. Je PMS klachten bijhouden op papier kost meer tijd, maar je hebt meer vrijheid en kunt helemaal zelf kiezen welke symptomen je bijhoudt en welke niet.

Een app om je PMS klachten bij te houden

Geen fan van pen en papier? Dan kun je ook kiezen voor een mobiele app. Er zijn veel verschillende apps beschikbaar, zowel gratis als betaald. Sommigen focussen zich uitsluitend op het tracken van je menstruatiecyclus, terwijl je in andere apps ook je PMS klachten kunt bijhouden. Door het grote aanbod kan het even duren voordat je de perfecte app voor jou hebt gevonden, maar als je die eenmaal hebt gevonden wordt het bijhouden van je PMS klachten een eitje. Je hebt je mobiele telefoon immers altijd bij de hand! Wanneer je een app gebruikt, is het doorgaans wat makkelijker om terug te scrollen naar de symptomen van maanden of zelfs een jaar geleden. Op papier is dit net wat lastiger.

Het analyseren van je PMS klachten: wanneer moet je hulp inschakelen?

Wij raden je aan om minimaal twee tot drie maanden je cyclus bij te houden. Zo krijg je een goed overzicht van je klachten. Merk je dat je toch wel vaak last hebt van lichamelijke of geestelijke klachten, vooral in de weken voor je ongesteldheid? Dan kan PMS de oorzaak zijn. Wil je meer informatie over PMS of persoonlijke tips die kunnen helpen om de klachten te verminderen?

Plan dan een afspraak in met één van onze medische specialisten. In een vertrouwelijk 1:1 gesprek bespreken wij jouw bevindingen, en helpen we je bij het vinden van een oplossing die voor jou werkt.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.