31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Terugkomen op je werk na je zwangerschap

Veel vrouwen zien er tegenop om na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan. En dat is niet zo vreemd! Je bent kort geleden bevallen en het kan best wennen zijn om weer aan de slag te gaan. Het kost bovendien tijd om weer goed in een werkritme te komen. Maar hoe pak je dat het beste aan? Met deze tips en trucs wordt de terugkeer na je zwangerschapsverlof veel eenvoudiger!

De rechten van een kersverse ouder

Allereerst is het goed om te weten dat je als kersverse ouder diverse rechten hebt. Wist je dat je de eerste negen maanden na de geboorte onder werktijd mag kolven of je baby de borst mag geven? Dit mag maximaal een kwart van je werktijd in beslag nemen en je werkgever moet hiervoor een geschikte ruimte ter beschikking stellen.

Ook op het gebied van werk- en rusttijden heb je na je zwangerschapsverlof extra rechten. Je werkgever moet zorgen voor regelmatige werk- en rusttijden, je hebt recht op extra (betaalde) pauzes en hoeft niet over te werken.

Tips voor een soepele terugkeer op je werk na een zwangerschap

Nu je weet wat je rechten zijn, is het goed om je te verdiepen in hoe je de overgang van je verlof naar een parttime, of zelfs fulltime baan zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. De terugkeer op de werkvloer kan flink wennen zijn. Misschien is de aard van je werkzaamheden veranderd of kost het je wat meer tijd dan je gehoopt had. Door onderstaande tips in je achterhoofd te houden, zorg je ervoor dat er in jouw behoeften wordt voorzien en je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Ga voordat je begint vast langs bij je werk

Ga voor je weer officieel aan de slag gaat eens langs bij je werk. Het klinkt zo eenvoudig, maar het is een must voor een goede start na je verlof. Zo kun je even bijpraten met je collega’s en meteen een aantal afspraken maken over hoe je je werk na je verlof weer op kunt pakken. Je collega’s vinden het vast ook leuk om je weer te zien en wie weet kun je zelfs je baby meebrengen.

Maak goede afspraken met je werkgever

Het is belangrijk om goede afspraken met je werkgever te maken om je terugkomst zo soepel mogelijk te laten verlopen. Jij weet het beste wat je nodig hebt en het is aan je werkgever om je daar zo goed mogelijk bij te helpen. Ga je bijvoorbeeld kolven? Dan heb je een rustige plek nodig waar je dat ongestoord kunt doen. Daarnaast heb je een koelkast nodig om je gekolfde melk te kunnen bewaren. Een fijne stoel komt goed van pas en daarnaast heb je misschien nog wel een aantal andere wensen. Ga tijdig het gesprek aan met je werkgever, dan kunnen jullie samen je terugkeer goed voorbereiden.

Communiceer met je werkgever en je collega’s

Blijf altijd in gesprek met je collega’s en geef het aan als je ergens tegenaan loopt. Het is voor iedereen prettiger werken als je open en helder met elkaar communiceert. Je weet dan precies wat je van elkaar kunt verwachten en kunt gemakkelijk inspelen op veranderingen. Als je aangeeft dat er iets speelt, kunnen je collega’s je wellicht helpen of wat werk van je overnemen.

Durf nee te zeggen

Naast goed communiceren, is het ook belangrijk dat je nee durft te zeggen. De combinatie van werk en een nieuw gezinslid kan enorm overweldigend zijn. Neem niet te veel hooi op je vork en durf af en toe gewoon nee te zeggen. De kans is groot dat een van je collega’s wel wat werk van je over wil nemen.

Regel goede kinderopvang

Als jij weer aan de slag gaat, heb je je baby ineens niet meer de hele dag om je heen. Dat kan onwennig en stressvol zijn. Het scheelt als je weet dat je baby op een fijne plek is. Bijvoorbeeld bij je partner, bij opa en oma of bij een fijne gastouder. Regel de opvang op tijd, sommige gastouders en kinderdagverblijven hebben lange wachttijden. Het kan moeilijk zijn om de zorg voor je baby aan een ander over te dragen, zeker als het geen familie betreft. Bedenk je dan dat gastouders en opvangmedewerkers de juiste ervaring en diploma's hebben om goed voor jouw kindje(s) te zorgen.

Wat moet je doen als je terugkeer niet verloopt zoals je gehoopt had?

Het zou zomaar kunnen dat je terugkeer niet verloopt zoals je gehoopt had. Ga in dat geval als eerste het gesprek aan met je werkgever. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je je situatie bespreken met een arbo-arts. Wil je graag overleggen voordat je een stap zet? Onze medewerkers bieden een luisterend oor en denken graag met je mee.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.