05
-
06
-
2024
3 minuten
leestijd

Voedingsadviezen tijdens de overgang

Voeding speelt een belangrijke rol bij het omgaan met overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten. Hoewel er geen wondermiddelen zijn, kunnen bepaalde voedingspatronen en aanpassingen een positieve invloed hebben.

Het is belangrijk om te weten dat onderzoek naar de effecten van voeding op overgangsklachten niet altijd even makkelijk is. Veel studies zijn klein of kijken naar één specifiek voedingsmiddel. Daarnaast kunnen vrouwen in de overgang last hebben van verschillende klachten tegelijk, waardoor het lastig is om de effecten van voeding te isoleren.

Daarom bespreken we in dit gedeelte de wetenschappelijke bewijzen voor verschillende voedingsadviezen, maar houden we ook rekening met de beperkingen van het onderzoek. Het is oké om dingen uit te proberen en te kijken wat bij jou werkt, ook al is er misschien niet altijd sterk bewijs. Iedereen is immers anders. Ook kunnen nieuwe inzichten komen met toekomstig onderzoek. Blijf ook open staan voor je eigen ervaringen en die van anderen.

Soja en fyto-oestrogenen

Soja en andere peulvruchten bevatten fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Sommige studies suggereren dat een soja-rijk dieet de frequentie en ernst van opvliegers kan verminderen. Echter, niet alle onderzoeken laten hetzelfde effect zien. Een groot samenvattend onderzoek dat veel eerdere studies op een rij zette, vond geen significant effect van soja-isoflavonen op opvliegers. Meer onderzoek is nodig om de werkzaamheid en veiligheid op lange termijn te bepalen.

Vitamine E en omega-3 vetzuren

Enkele studies hebben aangetoond dat vitamine E en omega-3 vetzuren uit vette vis of visolie de intensiteit van opvliegers kunnen verminderen. Het mechanisme hierachter is niet geheel duidelijk. Meer onderzoek is nodig om de optimale dosis en effectiviteit te bepalen. Vitamine E en omega-3 zijn over het algemeen veilig in normale voedingshoeveelheden.

Kruiden en supplementen

Er is veel belangstelling voor kruiden en supplementen voor de overgang, zoals zwarte cohosh, ginkgo biloba en avondkruidolie. Echter, de wetenschappelijke bewijzen voor de werkzaamheid zijn zwak tot matig. Een samenvattend onderzoek dat veel eerdere studies over zwarte cohosh op een rij zette, vond geen overtuigend bewijs voor de effectiviteit op overgangsklachten. Bovendien zijn er zorgen over de veiligheid op lange termijn. Ook over de veiligheid en het effect van ginkgo biloba en avondkruidolie op de lange termijn is minder bekend.

Als je overweegt om kruiden te proberen, bespreek dit dan eerst met je huisarts. Zij kunnen je informeren over de risico's en eventuele interacties met andere medicijnen die je gebruikt. Samen kunnen jullie de voor- en nadelen afwegen.

Bronnen

Algemene voedingsadviezen

Hoewel specifieke voedingsmiddelen of supplementen niet bewezen effectief zijn, kan een gezond, gevarieerd voedingspatroon wel bijdragen aan het welzijn tijdens de overgang:

  • Eet veel groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden
  • Kies voor gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, noten en vette vis
  • Beperk de inname van verzadigd vet, suiker en zout
  • Drink voldoende water en beperk cafeïne en alcohol
  • Eet op vaste tijden en neem de tijd om te eten

Een gezonde leefstijl met aandacht voor voeding, beweging en stressmanagement kan de overgang vergemakkelijken. Ook hierbij geldt dat voedingspatronen die je vol kunt houden beter zijn dat het perfecte dieet. Probeer daarom te reflecteren op je dieet, en kijk waar je zelf kleine aanpassingen kunt maken.

Aan de gang met de overgang. Leer je lichaam kennen.