31
-
05
-
2024
3 minuten
leestijd

Waarom je een cycluskalender moet bijhouden als je PMDD hebt

De diagnose PMDD is lastig te stellen. Er zijn geen overduidelijke symptomen en er is ook geen test beschikbaar om te beoordelen of je deze aandoening hebt. De enige manier om de diagnose te stellen is door het bijhouden van symptomen en het overzicht met klachten te beoordelen.

Om een goede inschatting te maken heeft een arts de gegevens van minimaal twee cycli nodig. Soms duurt het enkele maanden voor je een patroon ziet. Waar je op moet letten en hoe je dit het beste bij kunt houden lees je in dit artikel.

Waarom klachten bijhouden?

Er zijn allerlei klachten die kunnen wijzen op PMDD. Dit kan gaan om emotionele en fysieke symptomen, maar ook om verandering in gedrag. Door deze zelf bij te houden ontstaat een duidelijk beeld van jouw klachtenpatroon en het verloop van je cyclus. Daardoor kan een arts gemakkelijker een diagnose stellen of een behandelmethode voorstellen.

Om goed te kunnen beoordelen of je klachten gerelateerd zijn aan PMDD is het belangrijk om gedurende minimaal twee maanden je klachten bij te houden. Je behandelend arts bespreekt met je waar je op moet letten en hoe je dit het beste bij kunt houden. Op deze manier krijgt zowel de arts als jijzelf een goed inzicht in de aard van de klachten, wanneer ze ontstaan en hoe je cyclus verloopt. Beoordeel je klachten altijd per dag en ga niet vergelijken met de dag ervoor.

Cyclus volgen via een kalender of app

Je kunt je cyclus bijvoorbeeld volgen via een cycluskalender. Hierop houd je dagelijks bij wat je klachten zijn en hoe ernstig je deze klachten ervaart. De belangenorganisatie PMDD Nederland ontwikkelde een cycluskalender waarop 21 symptomen worden benoemd. Elke dag geef je per symptoom aan of je het die dag ervaren hebt. Op een schaal van 1-6 geef je de ernst van de klachten aan. Daarnaast kun je in deze kalender aangeven of de klachten een negatieve invloed hadden op je productiviteit, je activiteiten of je omgang met anderen.

Je kunt ook in een dagboek bijhouden welke klachten je hebt en hoe je je voelt, maar er zijn ook apps ontwikkeld waarin je deze gegevens kunt bijhouden. Je gegevens worden opgeslagen in de app, waardoor ze gemakkelijk in te zien zijn, zelfs tot maanden en jaren terug.

Beter inzicht in je cyclus en klachtenpatroon

Door het bijhouden van een kalender krijg je een goed inzicht in je cyclus. Zo kun je inschatten welke symptomen je wanneer kunt verwachten. Als je dat weet, kun je hier rekening mee houden in je dagelijks leven. Zo kun je drukke of stressvolle activiteiten op bepaalde dagen vermijden en in plaats daarvan tijd vrij maken voor ontspanning. Leren leven met PMDD betekent vooral goed zorgen voor je emotionele en fysieke gezondheid om zo het plezier in je leven terug te brengen.

Het bijhouden van de klachten kost tijd en zal wellicht niet meevallen als je al gebukt gaat onder allerlei klachten. Helaas is het op dit moment de enige manier om een diagnose te kunnen stellen. Heb je moeite met het bijhouden van je klachten? Vraag dan of je partner of een familielid je hierbij wil helpen.

Passend behandelen op basis van de klachten

Er bestaat geen vaste behandeling voor PMDD. Welke behandeling het beste effect heeft, verschilt van mens tot mens. Samen met je behandelend specialist ga je op zoek naar de behandeloptie die voor jou het beste werkt. Zolang je menstrueert, blijf je last houden van PMDD, maar door het bijhouden van je cycluskalender kun je inschatten wanneer PMDD zal toeslaan.

Tot slot: praat met je partner en je naasten over je klachten. Het helpt zowel jou als je direct omgeving als ze weten wat er speelt. Ook onze medische professionals staan voor je klaar met een luisterend oor en een persoonlijk advies. Twijfel je of jouw cyclus normaal is of afwijkingen vertoont? Wij kijken graag met je mee en helpen je indien gewenst de symptomen in kaart te brengen.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.