31
-
05
-
2024
3 minuten
leestijd

Wanneer naar de zorgverlener met PMS-klachten

Aan vrijwel elke menstruatie gaan een paar ‘mindere’ dagen vooraf. Zijn je klachten zo heftig dat ze je echt belemmeren? Dan kan er sprake zijn van PMS. Deze emotionele of ronduit pijnlijke dagen voordat je menstrueert kunnen vervelende gevolgen hebben voor je lichamelijke en psychische welzijn. Of en hoeveel last je hebt van het premenstrueel syndroom (PMS), verschilt per persoon en zelfs per cyclus. Wanneer is het tijd voor jou om de hulp van een zorgverlener in te schakelen? Dat vertellen we je graag.

De verschillende klachten van PMS

Ietwat ongemak vóór en tijdens menstruatie is normaal. Je bent niet de enige die zich in deze periode niet zo lekker voelt, wat zich zowel op lichamelijk als mentaal vlak kan uiten. Het is wel aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je PMS-klachten opvallend hevig zijn. Ben je er elke maand voordat je ongesteld wordt meerdere dagen tot weken door van slag? Dan kan dit betekenen dat je PMS hebt. Om dit te bepalen is het goed om te weten waar je last van kunt hebben. Zo kun je onderscheid maken tussen PMS-klachten en symptomen die wellicht een andere oorzaak hebben. PMS kan zich uiten in de volgende klachten:

  • gevoelige borsten
  • een slechtere of instabiele stemming, stress, angst, agressie en somberheid
  • vermoeidheid
  • verminderde concentratie
  • hoofdpijn
  • maag- en darmklachten zoals een opgeblazen gevoel
  • vochtretentie: vocht vasthouden in voeten en handen
  • pijn in de gewrichten, spieren en rug
  • slaapproblemen

Het is daarbij belangrijk om te vermelden dat je PMS-klachten altijd in dezelfde dagen of week/weken in je menstruatiecyclus ontstaan. Dit komt doordat progesteronniveaus wisselen gedurende je cyclus. Bij PMS lijk je hier gevoeliger voor te zijn, wat de klachten veroorzaakt. Ook het ‘gelukshormoon’ serotonine kan bij sommigen afnemen na de eisprong, waardoor je stemmingsklachten ervaart.

Wanneer schakel je de zorgverlener in?

Merk je dat je vanaf 14 dagen voor je menstruatie je duidelijk slechter voelt en een ander mens bent? Dan mag je jouw klachten zeker serieus nemen en een zorgverlener om hulp vragen. Anderen in jouw omgeving kunnen je hier ook bij ondersteunen. Soms heeft je partner, vriendenkring of familielid eerder door dat je er last van hebt dan jijzelf. Bijvoorbeeld omdat je prikkelbaar reageert of je je niet goed kan van onze medische professionals. Neem deze signalen serieus en maak een afspraak bij de huisarts of plan een call in met een van onze medische professionals. We denken graag met je mee!

Voor je naar de zorgverlener stapt: houd je klachten bij

Heb je zo’n last van PMS dat je overweegt naar de zorgverlener te stappen? Dan is het zaak om allereerst goed bij te houden waar je last van hebt en wanneer. Dit doe je door een dagboek bij te houden, waarin je alle klachten en hun hevigheid noteert. Begin op de eerste dag van je menstruatie en houd minstens twee maanden bij wat je per dag ervaart, hoe ernstig de klachten zijn en wanneer je menstrueert. Dit dagboekje maakt het vaststellen van PMS een stuk makkelijker. Het komt namelijk vaak voor dat vrouwen ook buiten de periode voor hun menstruatie klachten ervaren. In dat geval kan er ook sprake zijn van een andere aandoening. Door PMS uit te sluiten (of juist te bevestigen) ben je een stapje dichterbij een juiste diagnose, en dus een passende behandeling.

Daarnaast bestaan er voor de verschillende PMS-klachten verschillende behandelopties. Ook daarom dient je zorgverlener een duidelijk beeld te hebben van jouw klachtenpatroon.

Heb je vragen over he bijhouden van je klachten of twijfel je of jouw symptomen bij PMS passen? Onze medische experts staan voor je klaar met een luisterend oor en een persoonlijk advies.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.