31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Wat is adenomyose?

Bij adenomyose komt het baarmoederslijmvlies (of een deel hiervan) op abnormale plekken in het lichaam terecht. De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met een hormoongevoelige slijmvlieslaag. Deze laag groeit gedurende de maand en wordt tijdens de menstruatie afgestoten. Bij adenomyose blijft er baarmoederslijmvlies achter in de spierlaag van de baarmoeder, wat allerlei klachten kan veroorzaken.

Wat is het verschil tussen endometriose en adenomyose?

Adenomyose is een vorm van endometriose. Het grote verschil tussen de twee aandoeningen is de plek waar het baarmoederslijm groeit. Bij adenomyose beperkt het slijmvlies zich tot de spierlaag van de baarmoeder, terwijl het bij endometriose ook op plekken buiten de baarmoeder zit. Zo kan het zich bijvoorbeeld nestelen op de eierstokken, eileiders en op andere plekken in de buikholte. Beide aandoeningen kunnen het moeilijk maken om spontaan zwanger te raken, maar bij endometriose is de kans op onvruchtbaarheid groter.

De symptomen voor adenoymose en endometriose zijn vrijwel identiek. Bij het vermoeden van één van deze aandoeningen, raden je aan om medische hulp te zoeken. Passen je klachten bij deze ziektes? Dan kan je dokter een uitstrijkje maken en een inwendige vaginale echo uitvoeren om te zien of je aan adenomyose of endometriose lijdt.

Wat is de oorzaak van adenomyose?

Tot op heden weten we nog altijd niet precies wat de oorzaak van adenomyose is. Er worden diverse medische onderzoeken gedaan naar mogelijke oorzaken, zoals een probleem in je hormoonhuishouding, een beschadiging aan het afweersysteem of simpelweg erfelijkheid. Tot op heden zijn er helaas geen resultaten die deze oorzaken bevestigen of ontkrachten.  Zolang we de oorzaak van adenomyose niet weten, is het ook lastig om adviezen te geven om de kans op de aandoening te verkleinen.

Veelvoorkomende klachten en symptomen van adenomyose

Adenomyose hoeft niet altijd gepaard te gaan met ernstige klachten. In ruim een derde van de gevallen zijn er niet of nauwelijks klachten en wordt de ziekte soms zelfs per toeval ontdekt. De meest voorkomende klacht bij adenomyose is pijn en extreem bloedverlies tijdens de menstruatie. In uitzonderlijke gevallen kan het bloedverlies zelfs zo heftig zijn dat het bloedarmoede tot gevolg heeft.

Andere veelvoorkomende klachten bij adenomyose zijn:

  • pijn bij het plassen
  • pijn bij geslachtsgemeenschap
  • pijn bij de ontlasting
  • slijm bij de ontlasting
  • bloed bij de ontlasting
  • bloed bij het plassen
  • obsipatie
  • buikpijn en heftige krampen

De gevolgen van adenomyose

Naast de pijnlijke klachten tijdens je menstruatie kan andenomyose ook andere vergaande gevolgen hebben. Zo kan de ziekte het risico op eierstokkanker en baarmoederkanker verhogen, en ook je vruchtbaarheid kan worden aangetast. Zo kan het moeilijker zijn om op een natuurlijke manier zwanger te worden en loop je een groter risico op een miskraam. Dit komt doordat er een vijandige omgeving ontstaat door een verhoogde imuunreactie van het lichaam. Het goede nieuws is dat het in de meeste gevallen zeker niet onmogelijk is om zwanger te worden met adenomyose.

De behandelmethodes van adenomyose

Adenomyose is niet te genezen, maar er zijn wel verschillende behandelmethodes om de klachten te verlichten. Heb je geen klachten? Dan is een behandeling niet altijd direct noodzakelijk, maar het is wel belangrijk om je symptomen in te gaten te houden. Het kan namelijk dat de klachten na verloop van tijd erger worden, zeker wanneer het nog jaren duurt voordat je in de overgang gaat.

Wanneer de diagnose eenmaal is gesteld, zul je samen met je arts één van onderstaande behandelplannen kiezen. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder de hevigheid van je klachten, de impact op organen als de darm en de blaas, en je kinderwens.

Anticonceptiemiddelen

Is er geen directe kinderwens? Dan kun je anticonceptiemiddelen zoals de pil of een Mirena-spiraaltje gebruiken om de opbouw van baarmoederslijmvlies te onderdrukken. Hierdoor kunnen klachten als extreem bloedverlies en menstruatiepijn verminderen.

Non-hormonale medicatie

Bij een grote kinderwens of wanneer je geen hormonale anticonceptiemiddelen wilt gebruiken, wordt er vaak gekozen voor een behandeling met non-hormonale medicijnen. Deze medicatie heeft geen invloed op de hevigheid van de menstruatie, maar kan wel de pijnklachten verminderen.

Opereren

Bij zeer ernstige vormen van adenomyose kan er worden gekozen voor een kijkoperatie, waarbij kleine stukjes weefsel worden weggebrand. Ook een hysterectomie (het verwijderen van de baarmoeder) kan een oplossing zijn voor de pijnklachten. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd wanneer er geen kinderwens is.

Meer informatie over adenomyose

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over adenomyose of vraag je je af of jouw symptomen passen bij deze aandoening? Je mag altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of persoonlijk advies van één van onze medische specialisten.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.