31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Wat is PMDD?

De letters PMDD staan voor Premenstruele Dysfore Stoornis, vertaald van het Engelse Premenstrual Dysphoric Disorder. Het is een stemmingsstoornis die wordt veroorzaakt door hormonen die een rol spelen in je menstruatiecyclus. PMDD kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. De klachten zijn soms zo ernstig dat je normale taken en activiteiten niet of nauwelijks kunt uitvoeren. Wij zochten voor je uit wat de symptomen, oorzaken en risicofactoren van deze aandoening zijn.

Wat zijn de symptomen van PMDD?

Heb je de indruk dat je stemming verandert in de dagen of week voordat je ongesteld wordt en verdwijnen de klachten weer als je menstruatie eenmaal begonnen is? Dan is het mogelijk dat je last hebt van PMDD. Van iedereen die menstrueert heeft ongeveer 5-10% PMDD.

Je lichaam reageert daarbij overdreven op de schommelingen in de hormonen progesteron en oestrogeen. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. De aard van de klachten verschilt per persoon. We zetten een aantal veelvoorkomende symptomen voor je op een rij:

·        Je hebt last van stemmingswisselingen

·        Je kunt je ineens verdrietig of afgewezen voelen

·        Je bent prikkelbaar of ineens boos

·        Je voelt je waardeloos

·        Je bent angstig, gestrest of opgefokt

·        Je hebt weinig interesse in dagelijkse activiteiten

·        Je kunt je slecht concentreren

·        Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie

·        Je eetlust is anders en hebt mogelijk last van eetaanvallen

·        Je bent heel erg slaperig of kunt juist slecht in slaap vallen

·        Je voelt je compleet overweldigd

·        Je hebt last van pijnlijke borsten of een opgeblazen gevoel

·        Je gewicht neemt (tijdelijk) toe

Heb je last van minimaal 5 symptomen en is daar in ieder geval één van de eerste vier bij? Dan heb je mogelijk last van PMDD. Heb je alleen lichamelijke klachten, of relatief milde psychische klachten? Dan heb je mogelijk je geen PMDD, maar PMS. Mensen met PMS hebben wel klachten, maar kunnen over het algemeen wel hun dagelijkse dingen doen.

Bovenstaande symptomen zijn algemeen van aard en kunnen ook veroorzaakt worden door een andere aandoening, zoals een angststoornis of schildklieraandoening. Denk je dat je PMDD hebt? Maak dan een afspraak met een medisch specialist. Deze kan je klachten beoordelen en een diagnose stellen.

Oorzaken van PMDD

Er lopen allerlei onderzoeken naar de oorzaken van PMDD, maar het is niet helemaal duidelijk waardoor PMDD veroorzaakt wordt. Waarom heeft de een er zoveel last van en merkt de ander vrijwel niets?

De oorzaak ligt mogelijk in wisselende hormoonspiegels tijdens de cyclus. Hersenonderzoek wijst uit dat bij mensen met PMDD andere hersendelen geactiveerd worden tijdens een emotionele reactie. Daarnaast blijkt dat patiënten met PMDD een laag serotoninegehalte hebben. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het stofje speelt een belangrijke rol bij emoties en stemmingen.

Het lijkt erop dat er niet één hoofdoorzaak is voor PMDD. Mogelijk zorgt een combinatie van factoren ervoor dat mensen in meer of mindere mate last hebben van PMDD.

Risicofactoren van PMDD

Onderzoek met families en tweelingen toont aan dat PMDD mogelijk erfelijk is. Heeft een familielid last van PMDD? Dan is het risico dat je zelf ook PMDD krijgt groter. Hebben meerdere familieleden last van depressiviteit, een postnatale depressie of ernstige stemmingswisselingen? Ook dan heb je een grotere kans om PMDD te ontwikkelen.

Er zijn ook sociale factoren die mogelijk een rol spelen. Onderzoek wijst uit dat PMDD patiënten relatief vaak laag geschoold zijn en roken. In sommige gevallen kan PMDD veroorzaakt worden door een trauma, emotioneel of fysiek misbruik. Daarnaast hebben patiënten met PMDD hebben vaker gedachten over zelfdoding. Ze worstelen met gevoelens van schuld, verdriet of onmacht, of doen aan zelfbeschadiging. Het is lastig om daarbij te bepalen wat er eerder was, de aandoening of de psychische klachten.

Denk je dat je PMDD hebt, wil je advies over hoe je hier het beste mee om kunt gaan of heb vragen over het diagnosetraject? Tijdens een call met een van onze medische experts bieden we je een luisterend oor en kun je al je vragen stellen.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.