31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Wat is PMS?

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Dit is een verzamelnaam voor lichamelijke en psychologische klachten die je kunt ervaren in de dagen, week of zelfs weken voor je menstruatie. Vrijwel iedereen die menstrueert ervaart weleens klachten voor of tijdens de ongesteldheid. Denk hierbij aan buikkrampen, stemmingswisselingen of hoofdpijn. In de meeste gevallen zijn deze klachten slechts van korte duur en hebben ze geen tot weinig invloed op je dagelijks leven. Als de klachten langer aanhouden of zo pijnlijk zijn dat je dagelijkse activiteiten eronder lijden, noemen we het PMS. Ongeveer 5% van de vrouwen in de leeftijd tussen 15 en 45 heeft hier last van. In dit artikel lees je alles over de oorzaken, de symptomen en de behandelmethodes van PMS. Voor persoonlijk advies mag je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor een 1:1 gesprek met een van onze medische specialisten.

Wat is de oorzaak van PMS?

Helaas is niet precies bekend wat de oorzaak van PMS is, maar het is wel vrijwel zeker dat het iets te maken heeft met de aanmaak van het hormoon progesteron. Dit hormoon wordt door het lichaam aangemaakt in de twee weken voor je menstruatie, vanaf het moment van je eisprong. Heb je PMS? Dan wil dat niet zeggen dat je meer progesteron aanmaakt, maar wel dat je lichaam er simpelweg gevoeliger voor is. Een deel van de klachten van PMS is dan ook direct terug te leiden naar dit hormoon, waaronder het vasthouden van vocht, gevoelige borsten en een opgezette buik. Het verklaart ook waarom je je beter voelt wanneer je menstruatie begint. Je lichaam maakt dan namelijk direct veel minder progesteron aan.

Wat zijn de klachten en symptomen van PMS?

De symptomen van PMS kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. De meest genoemde klachten zijn:

  • gevoelige borsten
  • hoofdpijn
  • stemmingswisselingen
  • buikkrampen
  • opgeblazen gevoel
  • vocht vasthouden
  • prikkelbaarheid
  • vermoeidheid of een gebrek aan energie

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen die menstrueert deze klachten in meer of mindere mate kan ervaren. Pas als je langdurig één of meerdere van deze klachten hebt en ze zijn een stuk heviger dan normaal, kan het zijn dat je PMS hebt. In dit geval staan wij voor je klaar met een luisterend oor en persoonlijk advies, maar je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met je huisarts.

Risicofactoren: hoe kun je de kans op PMS verkleinen?

Je menstruatie zelf is natuurlijk al vervelend genoeg, en bijkomende klachten kunnen dat vervelende gevoel versterken. Hoewel de exacte oorzaak van PMS nog niet is achterhaald, zijn er wel verschillende onderzoeken gedaan naar risicogroepen en risicofactoren. Wie hebben de meeste kans op PMS klachten en zijn er manieren om de kans op PMS te verkleinen? Hieronder hebben we een aantal factoren dat de kans op PMS vergroot voor je op een rij gezet:

Erfelijk belast

De kans dat je last krijgt van PMS klachten is groter als het vaker voorkomt binnen je familie. De gevoeligheid voor het hormoon progresteron zou namelijk van ouder op kind kunnen worden doorgegeven. Je kunt hier in principe niets aan veranderen, maar het kan je wel helpen. Ga in gesprek met familieleden en vraag ze wat zij doen om de klachten te verminderen. Zo voel je je minder alleen.

Zwangerschap en bevalling

Tijdens de zwangerschap word je natuurlijk niet ongesteld, waardoor PMS klachten stoppen. Helaas merken veel vrouwen merken dat de klachten rondom hun menstruatie na de zwangerschap verergeren. Hier is helaas niks aan te doen, maar het kan wel prettig zijn om te beseffen dat je daarin niet alleen bent.

Stress

Blootstelling aan stress kan zowel de lichamelijke als de psychologische klachten van PMS verergeren. Een gestructureerd dagschema en voldoende rustmomenten in je dag kunnen helpen om je stresslevels te verlagen. Ook meditatie kan een goede manier zijn om stressvolle gebeurtenissen een plek te geven. Merk je dat je veel stress ervaart in je dagelijks leven? Dan is therapie misschien wel wat voor jou.

Een ongezonde levensstijl

Mensen met een ongezonde levensstijl lopen een groter risico op PMS. Klachten als buikpijn, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel worden vaak erger bij ongezonde voeding en te weinig beweging. In de meeste gevallen verminderen de klachten bij een aanpassing van de levensstijl. Zorg er daarom voor dat je gevarieërd eet, veel water drinkt, voldoende beweegt en minimaal 7 uur per nacht slaapt.

Hulp zoeken bij PMS klachten

Als je veel last hebt van PMS klachten en zelf niet meer weet wat je moet doen, is het slim om professionele hulp te zoeken. Onze medische specialisten staan voor je klaar met een luisterend oor en persoonlijk advies. Je kunt natuurlijk ook altijd terecht bij je huisarts of gynaecoloog.

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.