31
-
05
-
2024
4 minuten
leestijd

Wat kan ik doen als leidinggevende?

Een team dat alles uit zichzelf haalt, met een hoge productiviteit en veel werkplezier als resultaat. Dat klinkt perfect, toch? Dat we hier als leidinggevende naar streven is natuurlijk logisch, en daar heb je ook een rol in. Maar hoe doe je dat bij onderwerpen waar een taboe op rust? In dit artikel geven we je aantal tips mee en verwijzen we je naar hulpmiddelen die Achmea biedt.

Dit biedt Achmea voor jou en jouw medewerkers

Achmea heeft een aantal plichten waaraan moet voldaan worden vanuit de ziektewet.

Dit is het aanbod op vrouwengezondheid bij Achmea vandaag

Een medewerker in de overgang of juist midden in de zwangerschap hulpmiddelen aanbieden? Het aanbod van Achmea bestaat o.a. uit workshops, overgangsconsulentes en vitaliteitscoach.

Klik hier om het huidige aanbod te bekijken.

Achmea heeft in de CAO opgenomen dat zij blijvend aandacht zal besteden aan vrouwengezondheid.

Er is ook een aanbod voor jou.Op het AYCL platform zijn trainingen beschikbaar op de volgende onderwerpen; coachend leiderschap, gesprekstechnieken, e.d.

Een aantal praktische tips

Zowel de werknemer als jij hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het werk goed uitgevoerd wordt. De moeilijkheid voor jou als leidinggevende is soms dat niet iedereen dezelfde klachten en problemen ervaart en ook niet in dezelfde mate. Het is dus belangrijk om het gesprek aan te gaan en mogelijkheden te verkennen om maatwerk te bieden.

  1. Wees geïnformeerd. Een leidinggevende die geïnformeerd is over de uitdagingen rond vrouwengezondheid en welke klachten daarbij komen kijken, is goed in staat om werknemers te ondersteunen waar nodig en begrip te hebben voor de situatie. Afhankelijk van jouw team, zou je kunnen kiezen om te starten met 1 onderwerp. Bijvoorbeeld de overgang. Lees de artikelen die beschikbaar zijn op FemmeUP.
  2. Proactief gesprek. Sta open voor het voeren van een open gesprek waarin de werknemer haar behoeftes kan uitspreken. Houd daarbij rekening met het feit dat verschillende mensen verschillende behoeftes hebben. Tijdens een overleg of weekstart kan je aangeven dat je wil verkennen wat de beste vorm is om in gesprek te blijven en dat je graag benaderbaar wil zijn. Geef collega’s de ruimte om een afspraak met jou te plannen. Vaak helpt het om een eigen, uitdagende, situatie te benoemen.
  3. Schrijf afspraken op. Schrijf goed op wat jullie afspreken en plan bijvoorbeeld een maandelijks overleg. Zo blijf je op de hoogte hoe het gaat en kunnen jullie de gemaakte afspraken aanpassen waar nodig.
  4. Bied flexibiliteit. Leidinggevenden kunnen flexibiliteit bieden in werkuren, werkbelasting en werkplek om werknemers in staat te stellen beter om te gaan met symptomen van de overgang. Denk aan flexibele werktijden, de mogelijkheid van thuiswerken en het inlassen van pauzes.
  5. Bied toegang tot informatie en middelen. Werkgevers kunnen betrouwbare informatie en middelen over de overgang beschikbaar stellen aan werknemers.
  6. Spreek elkaar aan. Train jouw team om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Achmea biedt hierin trainingen aan. Vraag HR om advies.
  7. Organiseer een sessie over taboes. Ga samen met jouw team in gesprek over alle taboes en haal op waarom medewerkers het lastig vinden om erover in gesprek te gaan en wat jullie eraan kunnen doen om dit te doorbreken.Een suggestie: organiseer een lunch & learn. Tijdens de lunch introduceer je de opdracht en laat je iedereen brainstormen over welke taboes zij kennen, ieder schrijft deze op op post its. Na 5-10 minuten bespreken jullie over er overlap is en bepalen jullie de top 3. Hoe gaan jullie dit in jouw team oppakken? Denk na over acties.

Weet dat je niet de enige leidinggevende bent die dit wellicht wat spannend vindt. Het is niet voor niks een taboe. Heb je hier vragen over of zoek je hulp? Twijfel dan niet om contact op te nemen met: info@femmeup.nl

Laten we samen het taboe doorbreken!

Bronnen

Praat met professionals over vrouwengezondheid

Hulp, begeleiding of raad nodig bij hevige pijn? Onze medisch experts zoeken graag met je naar oplossingen.